Vain pieni tarra ulko-ovessa kertoo kodin turvajärjestelmästä. Sen nähdessään tulijasta on jo valvontakameran kuvaa asukkaan älypuhelimessa. Myös oven älylukkoa ja murtoilmaisujärjestelmää voi etäohjata ja valvoa.

Valvontakameroiden käyttö kodin ja vapaa-ajan asuntojen valvonnassa lisääntyy jatkuvasti. Kameravalvontajärjestelmien kuvan laatu riippuu merkittävästi laitteiden tasosta. Jos valoa ei ole riittävästi, ei huonolaatuisten kameroiden kuvasta saa juuri mitään selvää. Ennen kameran ostopäätöstä kannattaakin varmistaa sen toimivuus valvottavan kohteen kaikissa olosuhteissa. Oikeat hämärämiehet eivät liiku kirkkaassa päivänvalossa.

Kameravalvontajärjestelmät voidaan liittää helposti myös nettiin, jolloin kohteen tapahtumia voi seurata vaikka kännykällä. Myös paloilmaisu kannattaa liittää mukaan järjestelmään, jolloin esimerkiksi kesämökin palohälytyksen saa suoraan kännykkään.

Veijo Kauppi voi valvoa kotiaan kameravalvontajärjestelmän ansiosta etänä vaikka työkoneeltaan.

Sähköinfo oy:n tekninen asiantuntija Veijo Kauppi halusi kotiinsa kameran valvomaan asunnon sisääntuloa, murtoilmaisujärjestelmän ja koodi- eli älylukon ulko-oveen ja autotallin oveen.

Nyt kokonaisuuteen kuuluvat myös sähköpistorasioiden ohjaus, ovi- ja liiketunnistimet, kosteusmittari astianpesukoneen alla, palovaroittimet, paloturvakaapin hälytys ja ulkolämpötilan mittaus – kaikki kännykän päässä ja valtaosin etäohjattavia.

Kauppi myöntää, että oikeiden ratkaisujen löytäminen vei aikaa.

– Koska asuntooni ei rakentamisvaiheessa voinut tehdä langallisen järjestelmän vaatimia kaapelointeja, keskityin langattomien ratkaisujen haarukointiin. Niissäkin oli runsas valikoima, josta etsin hinnaltaan ja toiminnoiltaan järkevää kokonaisuutta.

Ensimmäiseksi löytyi sopiva murtoilmaisujärjestelmä, sitten kamera ja lopuksi älylukko.

– Murtoilmaisujärjestelmään voin valita erilaisia hälytysasteita ja -toimintoja. Järjestelmä hälyttää heti, jos joku rupeaa rynkyttämään ulko-ovea tai ikkunoita. Kamera kuvaa kaiken liikkumisen ulko-oven tuntumassa ja hälytysjärjestelmään kytketty älylukko mahdollistaa ulko-oven avaamisen etänä tai koodin avulla, Kauppi esittelee.

Järjestelmiä kannattaa vertailla

Kaupin järjestelmä maksoi yhteensä noin 1200 euroa. Turvajärjestelmiä harkitsevaa Kauppi kehottaa aloittamaan omien tarpeiden kartoituksesta, tarjonnan tutkimisesta ja vertailujen tekemisestä.

– Ihan ensimmäiseksi pitää miettiä, mitä tarvitsee ja miksi. Hyvät ammattilaiset osaavat etsiä kuluttajille sopivia ratkaisuja. Tarjous toki kannattaa pyytää ainakin parilta urakoitsijalta.

Laki yksityisistä turvallisuuspalveluista edellyttää, että turvasuojaustoimintaa harjoittavilla henkilöillä tulee olla poliisin myöntämä turvasuojaajakortti, johon on merkitty toiminnanharjoittajan tai yrityksen nimi. Luvanvaraiseksi turvasuojaustoiminnaksi lasketaan sähköisten ja mekaanisten lukitusjärjestelmien, murtohälytysjärjestelmien ja kulunvalvontajärjestelmien asennus. Kameravalvontajärjestelmien asennus ei edellytä lupaa.

Valvonta ei korvaa rakenteellista murtosuojausta

Kameravalvontajärjestelmän ensisijainen tehtävä on toimia ennaltaehkäisevästi. Tarkoitus on myös tuottaa kuvamateriaalia rikostutkintaa varten. Tekniset valvontajärjestelmät eivät korvaa kiinteistön rakenteellista murtosuojausta.

Kerrostaloasuntoihin murtaudutaan pääsääntöisesti rappukäytävän ovesta. Varmuuslukon käyttö vähentää asentomurron riskiä huomattavasti.

Murtautujat tulevat yleensä taloon sellaisista kohdista, joista saa rauhassa rikkoa ikkunan tai oven. Hyvä tapa välttää murtoja on pitää asunto ja sen ympäristö asutun näköisenä esimerkiksi valaistuksen aikaohjaustoimintojen ja liiketunnistimien avulla.

Vesa Ville Mattila, teksti