Nykyaikainen kotiautomaatiojärjestelmä osaa ohjata kaikkia kodin toimintoja valaistuksesta lämmitykseen ja ilmanvaihdon säätöihin.

Monen suomalaisen talonrakentajan toiveena on, että saunan saisi kännykällä päälle. Sisämaan Sähköpalvelun Jarno Kuitusen mukaan teknisesti tämä onnistuu helposti, mutta tällöin tulee muistaa, ettei itsekseen lämpiävään saunaan saa koskaan jättää esimerkiksi vaatteita kuivumaan.
Talo- ja kotiautomaatiojärjestelmiä alettiin asentaa suomalaisiin omakotitaloihin enenevässä määrin 1990-luvun puolivälin tienoilla. Tämän jälkeen laitteiden käytettävyys, monipuolisuus ja luotettavuus ovat ottaneet aimo harppauksen eteenpäin, ja kun myös automaatioratkaisujen hinnat ovat tulleet alaspäin, alkavat varsinkin valaistuksenohjausjärjestelmät olla jo lähestulkoon vakiovaruste uusissa kodeissa.
Jyväskylässä viime kesänä pidettyjen asuntomessujen 36:sta pientalokohteesta reilu kolmasosa oli varustettu monipuolisilla taloautomaatioratkaisuilla, mutta monissa hienostikin toteutetuissa kohteissa automaatioratkaisut jäivät kävijöiltä helposti kokonaan huomaamatta sähköistyksen näyttäytyessä vain tavallisina pistorasioina ja sinänsä hienoina, mutta teknisesti tavanomaisina valaisimina.
Parhaimmillaan kotiautomaation olemassaoloon ei tarvitsekaan kiinnittää mitään erityistä huomiota. Esimerkiksi valaistuksen sammutus- ja himmennystoiminnot voi ohjelmoita painikkeisiin valmiiksi, jolloin valot saadaan syttymään tai sammumaan yhdestä napista.
Kotoa poistuttaessa automaatio voi varmistaa, ettei kahvinkeitin unohdu vahingossa päälle tai ettei ilmanvaihtolaite puhalla suotta täydellä teholla tyhjissä huoneissa.
Helppokäyttöistä mukavuutta
Sisämaan Sähköpalvelun asuntomessuille sähköistämän Sampo-kivitalon valaistuksen, lämmityksen, ilmanvaihdon ja pistorasioiden ohjaus on liitetty Schneider Electricin KNX-taloautomaatiojärjestelmään.
– Täällä joutuu melkein miettimään, mitä kodinohjausjärjestelmällä ei ohjattaisi. Valaistus- ja kodinohjausjärjestelmän räätälöinnissä kiinnitettiin erityistä huomiota helppokäyttöisyyteen, muokattavuuteen ja asumismukavuuteen, kohteen sähkösuunnitelmat tehnyt Jarno Kuitunen kertoo.
Kosketusnäytön lisäksi talon toimintoja voi ohjata millä tahansa nettiin liitetyllä päätelaitteella. Talon omistajalle automaatiojärjestelmän tärkein valintaperuste oli, että kaikki valot saa sammutettua yhdestä kytkimestä ja että valaistusta on muutenkin helppo säädellä.
– Keittiön kaikki valot saa päälle yhdestä napista. Tämä on mukava ominaisuus kun tulee pimeällä kauppakassien kanssa kotiin.
Myös lämmityksen, jäähdytyksen ja ilmanvaihdon ohjaus on liitetty taloautomaatiojärjestelmään.
– Enerventin ilmanvaihtolaite on mukana ohjauksissa. Kun kotoa poistutaan, laskee ilmanvaihdon teho automaattisesti, ja tarvittaessa ilmanvaihtoon saa tehostuksenkin päälle yhtä nappia painamalla, Kuitunen kertoo.
Lämmitysjärjestelmä voidaan asettaa laskemaan lämpötilaa parilla asteella yöaikaan ja kotoa poistuttaessa. Pidemmäksi ajaksi poistuttaessa talon voi asettaa automaattisesti loma-tilaan, jolloin kaikki valot sammuvat automaattisesti ja ilmastoinnin ja lämmityksen taso lasketaan minimiin. Samalla yhden napin painalluksella katkaistaan myös lieden, uunin ja silitysraudan pistorasian sähkönsyöttö. Halutessa osan valoista voi kuitenkin ohjelmoida syttymään ja sammumaan satunnaisesti valittuina aikoina, jotta rakennus ei vaikuttaisi liian pitkiä aikoja täysin asumattomalta.
Edullisesti uusiin taloihin
Automaation lisääminen kodin sähköjärjestelmään on tullut jatkuvasti edullisemmaksi, eikä turvallisuutta ja mukavuutta lisäävien toimintojen lisääminen rakenteilla olevan kodin sähköjärjestelmään tuo enää valtaisaa lisähintaa perussähköistyksen päälle.
Automaatiojärjestelmään liitettyjä laitteita ohjataan yleensä erillisillä ohjauskaapeleilla, mutta näiden asentaminen onnistuu helposti muiden sähköjohtojen asennuksen yhteydessä. Ohjausjärjestelmä on mahdollista toteuttaa myös langattomasti, mutta ajan myötä langattomaan järjestelmään saattaa tulla kiinteästi kaapeloitua järjestelmää helpommin erilaisia ongelmia, joiden ratkaisu saattaa olla toisinaan haastavaa jopa ammattilaisille.
Kun automaation tarvitsemat ohjauskaapelit on asennettu valmiiksi, voi järjestelmään lisätä helposti uusia laitteita vielä vuosienkin kuluttua.
Suunnitteluun kannattaa varata aikaa
Automaatiojärjestelmän suunnitteluun kannattaa käyttää hieman tavanomaista enemmän aikaa, jotta kaikki saadaan toimimaan varmasti niin kuin pitääkin. Sähköinsinööri Jarno Kuitusen mukaan Sampo-talo on monipuolisin taloautomaatiokohde, minkä sähköjärjestelmät hän on tähän mennessä suunnitellut.
– Kyllä tässä jonkin verran uusia asioita tuli vastaan. Onneksi järjestelmä on varsin joustava. Jos ihan kaikkia asioita ei osannut ottaa etukäteen huomioon suunnitteluvaiheessa, pystyi järjestelmään tekemään hyvin muutoksia ja lisäyksiä vielä jälkikäteenkin, Kuitunen kertoo.
Jotta kotiautomaatiojärjestelmä toimisi varmasti niin kuin pitääkin, kannattaa laitteiden asentajaksi valita osaava, hyvämaineinen ja työhön kouluttautunut ammattilainen, joka ymmärtää taloautomaatiojärjestelmän vaatimukset ja jonka referenssit ovat kunnossa.