Kodin sähköistyksen kuntokartoitus

Vanhan – ja joskus uudemmankin – kodin sähköistyksessä voi piillä ikäviä vaaranpaikkoja, jotka vain ammattilaisen harjaantunut katse paljastaa.

Vantaalaisen Sähkö Luxin sähkötöiden johtaja Jarno Stålhane mittasi, mahdollistaako vanhojen sähkökaapeleiden suorituskyky uusien pistorasioiden lisäämisen järjestelmään. Kuva Juha Loikkanen.

Vantaalaisen Sähkö Luxin sähkötöiden johtaja Jarno Stålhane arvioi, mahdollistaako vanha sähkökeskus uusien pistorasioiden lisäämisen järjestelmään. Kuva Juha Loikkanen.

Tyypillisiä sähkölaitteiston kuntokartoituksen syitä ja ajankohtia ovat halu varmistua laitteiston turvallisuudesta, uuden asunnon ostaminen ja remontin tai sähkölaitteiston laajennuksen suunnittelu.

Sähköistys tarkastuttaminen on erittäin suositeltavaa sulakkeiden palaessa toistuvasti ja vikojen ilmetessä. Ikääntyneen, yli kahdenkymmenen vuoden ikäisen sähköjärjestelmän kunto on suositeltavaa tarkastuttaa, vaikka mitään vikoja ei ilmenisikään, sillä sähkölaitteetkaan eivät kestä ikuisesti.

Sähköurakoitsijaan on syytä ottaa yhteyttä viimeistään, jos sähköasennuksista alkaa kuulua särinää tai rätinää, pistorasiat tummuvat ja/tai haisevat oudolta tai sulakkeet palavat normaalia useammin. Kärähtänyt haju kertoo vakavasta sähköpalon riskistä.

Kuntokartoitukseen kuluu kohteesta riippuen parista tunnista puoleen päivään eli hinta on tuntiveloituksella muutamia satoja euroja. Investointi on murto-osa siitä, mitä pienenkin sähkövian aiheuttamat vahingot voivat olla.

Saat kartoituksesta tarkastuspöytäkirjan, joka sisältää toimenpide-ehdotuksen koskien havaittuja vikoja tai puutteita. Pöytäkirjaan voidaan merkitä lisäksi ehdotuksia ratkaisuista, joilla kodin energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja toimivuutta voidaan kohentaa.

Kuntokartoituksen tekijän voi valita Löydä sähkömies -hausta. Hakupalveluun on listattu alueellisesti urakointioikeudet omaavat, pätevät ammattilaiset, jotka tuntevat hyvin sekä vanhat että nykyiset sähkölaitteet ja sähköturvallisuusvaatimukset.