Kotitalousvähennyksen määrä ja korvausaste laskivat hieman viime vuodesta, mutta tarjoavat edelleen vahvan kannustimen kodin ja vapaa-ajan asunnon kunnostuksiin. Esimerkiksi sähköasennustyön kustannuksista voi vähentää verotuksessa 2 250 euroa vuodessa henkilöä kohden.

Kun ostaa työn yritykseltä, on mahdollista vähentää 40 prosenttia arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Jos palkkaa itse työntekijän, voi vähentää 15 prosenttia maksetusta palkasta sekä palkkaan liittyvät työnantajan sivukulut.

Puolisot voivat vähentää kotitalousvähennyksenä verotuksessa vuosittain yhteensä 4 500 euroa. Kun huomioidaan 100 euron omavastuuosuudet, he saavat yritykseltä ostetusta 11 750 euron työstä maksimivähennyksen.

Vähennys myönnetään sille vuodelle, jolloin työn maksu on suoritettu. Verottajalta voi pyytää vähennyksen huomioimista ansiotulojen veroprosentissa saman tien.

Turvallisuutta ja elämän laatua

Sähköistykseen sijoittaminen on panostamista elämän laatuun, sillä toimivassa kodissa on miellyttävä asua. Ajanmukaisella sähköistyksellä voi parantaa myös energiatehokkuutta. Tärkeintä on, että sähkön käyttö on turvallista niin sisä- kuin ulkotiloissakin.

Ammattitaitoinen, urakointioikeudet omaava sähköasentaja onkin syytä kutsua paikalle heti, jos esimerkiksi jokin pistorasia tai valokytkin on rikkoutunut tai tummunut, tuottaa koskiessa sähköiskun tai vaikkapa jos valot eivät pala tasaisesti vaan värisevät ja välkkyvät. Samoin on syytä teettää sähköistyksen kuntokartoitus, jos epäilee, että sähköasennuksissa on edellisen asukkaan tee-se-itse viritelmiä.

Tämä Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n ylläpitämä hakupalvelu tarjoaa tietoa sähköstä sekä hakupalvelun, jonka avulla on helppo löytää lähialueelta pätevyydet ja urakointioikeudet omaava sähköasennusyritys.

Tietoa kotitalousvähennyksestä verohallinnon sivuilla

 

Piirrokuva: Lars Andersen