
ULKOVALAISTUS
Ulkovalaistuksella luodaan viihtyisyyttä ja turvallisuutta kodin piha-alueille. Ulkotiloista voi valaista esimerkiksi tuloreitit ja sisäänkäynnit, talon julkisivun, puutarhan kasveja tai muita näyttäviä yksityiskohtia.
Ulkovalaisimia voi sijoittaa rakennusten seinille, pylväisiin, kattoihin ja jopa maahan. Itse valon lisäksi tärkeintä on, että asennukset tulevat asianmukaisesti ja turvallisesti tehdyksi.
Tyylikkään ja turvallisen lopputuloksen takaamiseksi ulkovalaistus kannattaa suunnitella huolellisesti. Suunnittelussa voi tarvittaessa kääntyä ammattitaitoisen valaistussuunnittelijan puoleen, joka osaa sovittaa valaisun yhteen talon muun arkkitehtuurin kanssa.
Kulkureittien ja erityisesti talon pääsisäänkäynnin hyvä valaistus varmistaa asukkaiden turvallisen liikkumisen ja karkottaa luvattomat kulkijat. Valomäärän kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jottei liian voimakas puutarhavalaistus häikäise sisätiloja. Valaistus ei saa myöskään aiheuttaa ylimääräistä häikäisyä ympäristöön.
Jos ympäristössä on runsaasti kirkasta katuvalaistusta tai muuta ympäristöstä tulevaa valaistusta, riittää usein, että pääoven edusta on valaistu. Syrjäisemmissä paikoissa on hyvä valaista kulkureitit ja pääovi niin, että ne muodostavat yhtenäisen kulkutien aina ajotieltä portin kautta pääovelle.
Valon sävy ratkaisee tunnelman
Puutarhavalaistus on yleensä koristevalaistusta, jolla korostetaan puutarhan kasvillisuutta, suihkulähteitä, lammikoita, patsaita ja muita näyttäviä yksityiskohtia.
Valon värillä ja voimakkuudella on suuri merkitys puutarhavalaistuksessa. Tasapainoisessa puutarhavalaistuksessa on sopivassa suhteessa kylmää ja lämminsävyistä valoa. Kylmäsävyinen valon väri sopii valaisemaan kasvillisuutta. Lämminsävyisellä valolla kannattaa valaista huomiota herättäviä yksityiskohtia tai vaikkapa grilli tai puutarhakalusto, jonka ympärille ihmisiä halutaan houkutella.
Kylmänä valonlähteenä voi käyttää energiansäästölamppuja tai halogeenivaloa, lämpiä sävyjä saadaan parhaiten hehkulampuilla. Myös led-valaisimia ja kuituvalaistusta voidaan menestyksekkäästi asentaa ulkotiloihin. Kuituvalot on mahdollista asentaa puutarhaan lähes huomaamattomasti, jolloin valaistus ei riko puutarhan luonnonmukaista tunnelmaa.
Puutarhaan soveltuvat matalalle asennettavat, upotettavat kohdevalaisimet. Varsinkin puut ja pensaat voidaan valaista alhaalta ylöspäin. Kulloinkin parhaaseen lopputulokseen päästään jos valaistuskulmaa voi säätää esimerkiksi vuodenaikojen ja lehtien määrän mukaan. Puutarhan polkuja voi valaista vaakasuoraan, lähelle maan pintaa asennettavilla valaisimilla.
Jätä asennukset ammattilaisille
Valaisinten asennus ja sähkökytkentöjen teko tulee jättää ammattilaisen tehtäväksi. Sähköurakoitsijalta kannattaa kysyä neuvoa myös piha-alueelle kaivettavien johtojen oikeasta asennussyvyydestä ja asianmukaisesta suojauksesta.
Ulkotiloissa käytettävien valaisinten tulee kestää Suomen ankaria talviolosuhteita ja säänvaihteluita. Esimerkiksi valaisinten kosteussuojausluokan ja kotelointivaatimusten (ip-luokka) tulee täyttää ulkokäytölle asetetut määräykset. Ulkovalaistuksen sähkönsyöttö tulee varustaa vikavirtasuojauksella.
Mikäli ulkotiloissa käytetään 12 voltin pienoisjännitteellä toimivia valaisimia, tulee tällöin aina varmistaa, että myös näiden muuntajat sopivat ulkokäyttöön. Ulkovalaisinten toiminta kannattaa tarkistaa säännöllisesti, ja puhdistaa samalla valaisimet liasta ja lehdistä.
Valaistuksen ohjaus lisää mukavuutta, turvallisuutta ja säästää energiaa. Nykytekniikalla ulkovalaistustakin voidaan ohjata monin eri tavoin. Liiketunnistin reagoi liikkeeseen – eli sytyttää valon, kun joku liikkuu pihalla. Hämäräkytkin sytyttää valaistuksen valon vähentyessä ja illan hämärtyessä. Aikakytkin sytyttää valaistuksen määrättyyn kellonaikaan.