ITSENÄISEN TURVALLISEN ASUMISEN TUKEMINEN

Tekniikalla lisäturvaa asumiseen

Ikäihmisten, muistisairaiden ja muiden tukea tarvitsevien kotona asumista voi helpottaa monien sähköisten ratkaisujen avulla.

Liiketunnistimet valaistukseen

Esimerkiksi eteisen ja kylpyhuoneen valaisimen liiketunnistin lisää niin turvallisuutta kuin mukavuuttakin, kun valaisinkytkintä ei tarvitse hapuilla pimeässä.

Ajastimet ja liesivahdit

Hellaan ja kahvinkeittimeen kannattaa puolestaan asentaa ajastimet, jotta ne eivät unohdu vahingossa päälle, tai asentaa liesivahti, mikä katkaisee laitteiden virran automaattisesti liiallista käryä havaitessaan.

Markkinoilla on tarjolla myös liesituuletin, joka ei ainoastaan sammuta päälle jäänyttä hellaa, vaan sammuttaa myös alkaneen liesipalon. Paloturvallisuuden kannalta tärkeintä on kuitenkin muistaa tarkastaa tai tarkastuttaa palovaroittimien toimivuus säännöllisesti.

Riittävästi pistorasioita eri korkeuksille

Pistorasioihin kannattaa kiinnittää huomiota myös ikäihmisten kodeissa. Jos pistorasioita on riittävästi oikeissa paikoissa, ei kompastumisvaaraa lisääviä jatkojohtoja tarvitse käyttää tai kontata lattianrajassa vapaata pistorasiaa etsimässä.

Vesivuotovahdit

Myös erilaiset vuodoista hälyttävät vesivahdit lisäävät turvallisuutta. Ainakin erään kotimaisen hanavalmistajan mallistossa on tiskipöydän etureunaan asennettava tunnistin, joka sulkee hanan automaattisesti, kun ihminen poistuu tiskipöydän lähietäisyydestä.

Hälytin- ja hätäkutsut

Mikäli vanhemmalle ihmiselle on tarjolla kotihoitopalveluita tai omaisia tai tuttavia asuu lähellä, voidaan turvallisuutta parantaa erilaisten hälytin- ja hätäkutsujärjestelmien avulla.

Tyypillisin ratkaisu on hätäranneke, mitä painamalla omaisen tai hoitajan saa hälytettyä helposti paikalle. Lisäksi nykyisin on kehitetty esimerkiksi vanhuksen liikkeet tunnistavia lattiamateriaaleja, jotka välittävät hälytyksen eteenpäin, mikäli ihminen kaatuu tai jää liikkumatta lattialle makaamaan. Myös tiedon palohälytyksistä saa nykyisin helposti välitettyä omaisten tai hoitajien matkapuhelimiin.

Valvontakamerat ja ovipuhelimet

Omakotitaloissa asuvat ihmiset voivat halutessaan seurata pihapiirin liikkeitä valvontakameroiden avulla, ja myös kameralla varustettu ovipuhelin tuo lisää turvaa asumiseen.

Helppokäyttöiset laitteet

Television lisäksi myös tietokoneet ja kännykät kuuluvat nykyisin yhä useamman ikäihmisenkin arkeen. Riittävän helppokäyttöiset laitteet sekä sujuvasti toimivat yhteydet varmistavat arjen viihtyisyyden myös vanhusten kodeissa.

Lue miten Kuopiolaisen Pekka Häkkisen asumisen turvallisuutta parannettiin sähköistysratkaisuin!