
Tietoliikenneverkot
Nykyaikainen tietoliikennekaapelointi tuo nopeat netti- ja televisiopalvelut kotiin. Kotijakamosta häiriöttömästi toimivat yhteydet voi jakaa langattomille laitteille.

Kotijakamo eli IT-keskus sijoitetaan tyypillisesti asunnon eteiseen tai sähkökeskuksen viereen.
Kotien ja asuinrakennusten tietoliikenneverkon kaapelointi tulee toteuttaa Liikenne- ja viestintäviraston määräyksen 65 mukaisesti. Tyypillisesti asennetaan sekä antenni- että yleiskaapelointijärjestelmä samanaikaisesti. On myös mahdollista asentaa vain toinen näistä järjestelmistä.
Nykyään operaattorit tuovat yhteydet ainoastaan valokuiduilla taloyhtiön kellarissa sijaitsevaan talojakamoon, josta ne jatkavat matkaansa huoneistoihin sijoitettuihin kotijakamoihin.
Pääsääntöisesti yhteydet talojakamosta kotijakamoihin toteutetaan vielä kuparikaapeleiden kautta mutta lisääntyvissä määrin myös optisia kuituja pitkin, jolloin saadaan lähes rajaton kapasiteetti käyttöön.
Kiinteistön tietoliikenneverkon uusiminen on helpointa ja edullisinta toteuttaa sähkö- ja putkiremontin yhteydessä, mutta ohuiden tietoliikennekaapeleiden vaatimien läpivientien poraaminen seiniin onnistuu yleensä tarvittaessa muutenkin ilman, että tästä aiheutuu pitkäaikaista haittaa talon asukkaille.

Atte Villberg. Kuva Juha Loikkanen.
Helsinkiläisen Sähkö-Stenvall oy:n työnjohtaja Atte Villbergin mukaan tietoliikenneyhteyksien päivittäminen putkiremontin yhteydessä toteutettuna on suhteellisen halpa investointi.
– Kuitukaapeli on melkein halvempaa kuin kuparikaapeli, eikä kuitujen hitsaaminenkaan ole nykypäivänä enää niin älyttömän kallista. Kallein ja haastavin osuus on reittien tekeminen, ja siksi valokuitukaapelit kannattaa ehdottomasti vetää sellaisten remonttien yhteydessä, joissa nousureitit ovat jo valmiiksi auki, Villberg sanoo.
Operaattorin taloyhtiön kellariin tuoma valokuituliittymä ei nopeuta saatavilla olevien nettiyhteyksien nopeutta, mikäli talon sisäinen kaapelointi ei riitä välittämään riittävästi dataa kellarista kerroksiin. Käytännössä vanha, ennen 1990-lukua rakennettu puhelinverkko ei riitä välittämään nykyvaatimusten mukaisia tiedonsiirtonopeuksia.
Talon vanhankin antenniverkon kautta dataa pystytään välittämään kaapelimodeemeille erittäin nopeasti, mutta pelkästään kaapelitelevisioverkkoon liitetyille kiinteistöille mahdollinen palvelu ei ole saatavilla kaikilla paikkakunnilla.
Kiinteistön tiedonsiirtoverkon uusiminen on investointi, mikä tehdään vuosikymmeniksi eteenpäin. Valokuitujen asennus vaatii runsaasti tarkkuutta ja huolellisuutta, joten työt kannattaa tilata osaavalta, luotettavasti toimivalta yritykseltä. Referenssien kyselyn lisäksi asian voi varmistaa sähkö- ja telealan pätevyyksiä myöntävän Henkilö- ja yritysarviointi SETI oy:n ylläpitämästä SETI Pro -hakemistosta. Jos yritykselle on myönnetty optisten liityntäverkkojen tai tietoverkkojen asennuspätevyys, voi osaamisen luottaa riittävän suhteellisen vaativienkin kuituasennustöiden tekoon.
Asennusten valmistuttua uuden verkon suorituskyky tulee aina mitata ja dokumentoida huolellisesti. Vain tilaajalle luovutettujen mittauspöytäkirjojen avulla voidaan varmistaa, että verkon laatu vastaa luvattua ja tilattua. Mittausdokumenttien luovuttaminen asiakkaalle on urakoitsijan lakisääteinen velvollisuus, joten tilattua työtä ei kannata hyväksyä ennen kuin dokumentit on saatu.
Mobiililaajakaista toimii hyvin tukiasemien läheisyydessä silloin, kun tukiaseman ympäristössä ei ole liikaa samanaikaisia käyttäjiä. Nopeassa 5G-verkossa käytettävän 3,5 GHz taajuusalueen lyhyen kantaman takia matkapuhelimien sisäänrakennetuilla antenneilla mobiilidatan vastaanotto onnistuu vain noin kilometrin säteellä tukiasemasta, mutta kiinteästi asennettavan suunta-antennin avulla datan vastaanottosignaali saadaan kantamaan useiden kilometrien päähän, mikäli antennilta on suora näköyhteys lähettimeen.
Lisätietoja tietoliikenneverkojen uudistamisesta löydät Viestintäviraston julkaisemasta tietoliikenneverkko-oppaasta (pdf).