TERÄVÄPIIRTO TV

Teräväpiirto kaikkien saatavilla

Television teräväpiirtolähetysten katselu yleistyy Suomessa hyvää vauhtia. Tarkan HD-kuvan saa helposti näkyviin niin antenni- kuin kaapeliverkossakin. Nopeiden laajakaistaliittymien omistajat voivat seurata teräväpiirto-ohjelmia myös internetin välityksellä.

Teräväpiirtotelevision katsojat pääsevät nauttimaan huomattavasti tarkemmasta kuvasta verrattuna perinteiseen lähetystekniikkaan. Nykyaikaisten teräväpiirtotelevision näyttöresoluutio on 1920 x 1080 pikseliä, mikä on viisi kertaa enemmän kuin perinteisissä televisioissa. Teräväpiirtolähetysten tarkkuuden ja värien kirkkauden huomaa sitä selvemmin, mitä suuremmalta näytöltä ohjelmia katselee.

HD-valmiudet kuntoon

Teräväpiirtokuvan katsomiseen tarvitaan teräväpiirtotelevisio tai muu vastaava näyttö. Uusissa televioissa on yleensä sisäänrakennettu viritin, joten erillistä digiboksia ei välttämättä tarvita. Jos haluaa kuitenkin tallettaa ohjelmia, pitää tätä varten hankkia erillinen teräväpiirtodigiboksi.

Suomen lähetysalueilla toimivat teräväpiirtolaitteet on merkitty antenniverkossa Antenna Ready HD -tunnuksella sekä antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä tarkoittavalla DVB-T2 -merkinnällä. Kaapeliverkossa vastaavat merkinnät ovat Cable Ready HD ja DVB-C.

Lisäksi kansainvälisten kanavien teräväpiirtolähetyksiä voi vastaanottaa myös satelliittilautasilla DVB-S2 -merkityillä laitteilla. Tämä vaihtoehto sopii hyvin varsinkin elokuvien ja urheilun ystäville. Vaikka joku saattaisi ajatella, että satelliitit ovat jo mennyttä tekniikka, satelliittivastaanoton suosio on kääntynyt viime vuosina uuteen nousuun juuri monipuolisen teräväpiirtotarjonnan ansiosta.

Suomessa pääkanavien teräväpiirtolähetykset lähetetään salaamattomina, mutta kanavapakettien tilaaminen edellyttää ohjelmakortin hankkimista.

Antennit teräväpiirtoaikaan

Osassa kiinteistöistä saatetaan tarvita antennien päivitystä tai uusimista, jotta teräväpiirtolähetyksiä olisi mahdollista vastaanottaa. Pientalojen asukkaat voivat olla tarvittaessa yhteydessä antenniurakoitsijaan ja taloyhtiössä kannattaa kääntyä ongelmatilanteissa isännöitsijän puoleen. Telepätevyyskriteerit täyttävien antenniurakoitsijoiden tiedot löytyvät SETIPro hakupalvelusta.

Ohjelmia lähetetään sekä VHF- että UHF-taajuuksilla, joiden vastaanottamiseksi tarvitaan erilliset antennit. Mahdolliset maastoesteet sekä Suomen vaihtelevat vuodenajat ja sääolosuhteet asettavat antennille omat vaatimuksensa.

Hyvälaatuinen antenni ja sen tarkasti tutkittu sijoituspaikka ratkaisevat antennijärjestelmästä saatavan kuvan laadun.
Ammattitaitoinen antenniurakoitsija pystyy mittalaitteiden avulla selvittämään parhaan antennipaikan, vastaanottosuunnan ja sen, mitä antennilaitteistolta edellytetään.

Omakotitaloissa voi kokeilla myös antennivahvistimen käyttöä, mutta taloyhtiöiden antennirasioihin niitä ei saa mennä omin päin asentamaan, sillä vaikka oman television kuvanlaatua onnistuisi näin parantamaan, saattaa ylimääräinen vahvistin heikentää vastaavasti naapurin kuvan laatua.

UHD-televisio odottaa vielä sisältöä

Monet valmistajat ovat tuoneet jo markkinoille seuraavan sukupolven UHD-televisioita. Television hankkijan on kuitenkin syytä muistaa, että Suomessa ei ole vielä tarjolla aitoja ultrateräväpiirtolähetyksiä.

Uudet ultrateräväpiirtotelevisiot päihittävät nykyiset teräväpiirtotelevisiot vaikuttavammalla värimaailmalla ja terävämmillä liikkeillä. Suomeenkin rantautuneiden 4K UHD-televisioiden 3840 x 2160 pikselin resoluutio on peräti neljä kertaa suurempi kuin nykyisissä teräväpiirtotelevisioissa.

Vaikka uuden sukupolven televisioita markkinoidaankin jo kovasti, ei Suomessa ole vielä tarjolla UHD-lähetyksiä, eikä uuden tekniikan mahdollisuuksista pääse vielä nauttimaan tavallisia televisio-ohjelmia katsellessa. UHD eli Ultra High Definition -kuvan ultrakorkeasta tarkkuudesta ja laajasta väriavaruudesta saa kuitenkin jo esimakua 4K-laatuun masteroituja ja skaalattuja blu-ray-elokuvia katsomalla, mikä vaatii kuitenkin tarkoitukseen sopivan Blu-ray -soittimen.

4K-materiaalia tulossa

Maailmalla on jo tehty testilähetyksiä 4K-tekniikalla niin internetin välityksellä kuin myös kaapeli- antenni- ja satelliittiverkossa. Internetin yli lähetetyn 4K-sisällön uskotaan yleistyvän muita siirtotapoja nopeammin.

Jo nykyisetkin teräväpiirtolähetykset vaativat käyttäjien vastaanottojärjestelmiltä reilusti kapasiteettiä, joten monia askarruttaa, miten vielä raskaammat 4K-lähetykset saadaan järkevästi siirrettyä vastaanottimiin. Ratkaisuksi on kehitetty uusi videokoodausmenetelmä, jolla pystytään puolittamaan tiedoston koko tai datayhteydeltä tarvittava siirtonopeus verrattuna nykyiseen datan pakkaustekniikkaan.

4K-striimien katsomiseen vaaditaan vähintään noin 15 Mbit/s nettiyhteys uutta HEVC-pakkausmenetelmää käytettäessä, mutta käytännössä ohjelmien häiriötön suoratoisto vaatii tätäkin huomattavasti nopeamman yhteyden.