
TERÄVÄPIIRTO TV
Televisiokuvan tarkkuuden ja värien kirkkauden huomaa sitä selvemmin, mitä suuremmalta näytöltä ohjelmia katselee. Tarkan HD-kuvan saa näkyviin nykyisin lähes kaikkialla Suomessa.

Suuren kuvan nautinnollinen katselu vaatii terävää ja virheetöntä kuvanlaatua. Kuva Sony.
Nykyaikaisten teräväpiirtotelevision näyttöresoluutio on 1920 x 1080 pikseliä, mikä on viisi kertaa enemmän kuin perinteisissä televisioissa. Teräväpiirtolähetysten tarkkuuden ja värien kirkkauden huomaa sitä selvemmin, mitä suuremmalta näytöltä ohjelmia katselee.
Teräväpiirtokuvan katsomiseen tarvitaan teräväpiirtotelevisio tai muu vastaava näyttö. Uusissa televioissa on yleensä sisäänrakennettu viritin, joten erillistä digiboksia ei välttämättä tarvita. Jos haluaa kuitenkin tallettaa ohjelmia, pitää tätä varten hankkia erillinen teräväpiirtodigiboksi.
Suomen lähetysalueilla toimivat teräväpiirtolaitteet on merkitty antenniverkossa Antenna Ready HD -tunnuksella sekä antenniverkon teräväpiirtolähetyksiä tarkoittavalla DVB-T2 -merkinnällä. Kaapeliverkossa vastaavat merkinnät ovat Cable Ready HD ja DVB-C. Merkinnät takaavat, että laitteet osaavat toistaa esimerkiksi suomalaiset tekstitykset.
Teräväpiirtolähetyksiä voi vastaanottaa myös satelliittilautasilla. Tämä vaihtoehto sopii hyvin varsinkin elokuvien ja urheilun ystäville. Vaikka joku saattaisi ajatella, että satelliitit ovat jo mennyttä tekniikka, satelliittivastaanoton suosio on kääntynyt viime vuosina uuteen nousuun juuri monipuolisen teräväpiirtotarjonnan ansiosta.

Hämeenkyröläisen MK Digiasennuksen antenniurakoitsija Marko Kallion mukaan satelliitilla häiriöttömän teräväpiirtokuvan saa näkyviin myös alueilla, missä edes kännykkä ei kuulu välttämättä kunnolla. Satelliittiantenni vaatii kuitenkin aina esteettömän näkymän eteläiselle taivaalle.
Suomessa pääkanavien teräväpiirtolähetykset lähetetään salaamattomina, mutta kanavapakettien tilaaminen edellyttää ohjelmakortin hankkimista.
Antennit teräväpiirtoaikaan
Osassa kiinteistöistä saatetaan tarvita antennien päivitystä tai uusimista, jotta teräväpiirtolähetyksiä olisi mahdollista vastaanottaa. Pientalojen asukkaat voivat olla tarvittaessa yhteydessä antenniurakoitsijaan ja taloyhtiössä kannattaa kääntyä ongelmatilanteissa isännöitsijän puoleen. Telepätevyyskriteerit täyttävien antenniurakoitsijoiden tiedot löytyvät SETIPro -hakupalvelusta.
Ammattitaitoinen antenniurakoitsija pystyy mittalaitteiden avulla selvittämään parhaan antennipaikan, vastaanottosuunnan ja sen, mitä antennilaitteistolta edellytetään. Mahdolliset maastoesteet sekä Suomen vaihtelevat vuodenajat ja sääolosuhteet asettavat antennille omat vaatimuksensa. Mitä kauempana lähetysmastosta ollaan, sitä paremman antennin lähetysten vastaanotto vaatii. Paikalliset antenniurakoitsijat tuntevat yleensä erinomaisesti oman toimialueensa näkyvyysalueet.
Omakotitaloissa voi kokeilla myös antennivahvistimen käyttöä, mutta taloyhtiöiden antennirasioihin niitä ei saa mennä omin päin asentamaan, sillä vaikka oman television kuvanlaatua onnistuisi näin parantamaan, saattaa ylimääräinen vahvistin heikentää vastaavasti naapurin kuvan laatua.
UHD-televisio odottaa vielä sisältöä
Uudet ultrateräväpiirtotelevisiot päihittävät nykyiset teräväpiirtotelevisiot vaikuttavammalla värimaailmalla ja terävämmillä liikkeillä. Suomeenkin rantautuneiden 4K-televisioiden 4 096 x 2160 pikselin resoluutio on peräti neljä kertaa suurempi kuin nykyisissä teräväpiirtotelevisioissa.
Television hankkijan on kuitenkin syytä muistaa, että Suomessa aitoja 4K-lähetyksiä ei toistaiseksi saatavilla kuin netin suoratoistopalveluissa. Tarkimpien lähetysten katselu vaatii nopean nettiyhteyden. Telia suosittelee, että esimerkiksi Netflixin 4K-lähetysten katseluun hankitaan vähintään 25 Mbit/s -nettiliittymä.
Pientalon Antenniopas
Satelliitti- ja antenniliitto SANT ry:n julkaisema Pientalon antenniopas antaa hyvät perustiedot pientalon antennijärjestelmistä ja teräväpiirtolähetysten vastaanotosta. Opas on suunnattu ennen kaikkea pientaloasukkaille, mutta osa tiedoista sopii myös taloyhtiöille. Huonosta TV-kuvan laadusta on turha kärsiä, sillä myös antenniasennukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Opas SANT ry:n nettisivuilla (pdf).