Sähkötapaturmien ensiapu

Sähköiskutapaturman sattuessa on uhri ensimmäiseksi irrotettava virtapiiristä itseään vaarantamatta. Avun hälyttämisen jälkeen on hälytettävä lisäapua puhelimitse numerosta 112 ja aloitettava varsinaiset elvytystoimet.

Sähköiskutapaturman sattuessa ensimmäiseksi tulee katkaise virta sähkölaitteesta, mikäli tämä on turvallisesti mahdollista. Kuva Sähköinfon koulutustilaisuudesta.

Sähköiskutapaturman sattuessa ensimmäiseksi tulee katkaise virta sähkölaitteesta, mikäli tämä on turvallisesti mahdollista. Kuva Sähköinfon koulutustilaisuudesta.

Sähköiskutapaturman sattuessa

  • katkaise ensimmäiseksi virta laitteesta (irrota pistotulppa pistorasiasta jos tämä onnistuu turvallisesti tai käännä sähkökeskuksen pääkytkin 0-asentoon,
  • hälytä lisäapua yleisestä hätänumerosta 112,
  • varmista, hengittääkö uhri ja onko hän tajuissaan,
  • ellei uhri hengitä, aloita painelu-puhalluselvytys välittömästi (30 painallusta ja 2 puhallusta),
  • jatka elvytystä siihen asti, kunnes apu saapuu paikalle (huolehdi lisäavun opastamisesta paikalle).

Sähkön käyttö on Suomessa hyvin turvallista, mutta siitä huolimatta maassamme kuolee vuosittain sähkötapaturmissa keskimäärin 2-3 henkilöä. Lievempiä sähkötapaturmia tilastoidaan vuosittain muutama sata, mutta todellinen määrä lienee monta kertaa suurempi.

Sähköiskun vaarallisuus ihmiselle riippuu kehon läpi kulkevan virran suuruudesta ja kestoajasta. Virran suuruuteen vaikuttaa jännitteen suuruuden lisäksi esimerkiksi ihon kosteus. Kostea iho johtaa paremmin sähköä ja on siksi vaarallisempi kuin kuiva iho. Virran vaikutukset riippuvat olennaisesti myös virran kulkureitistä. Jos virta kulkee sydämen kautta, seuraukset voivat olla kohtalokkaat. Sähkö voi kulkea myös esimerkiksi sormen päästä toiseen, jolloin sen voi tuntea.

Ihmisen hermojärjestelmät käyttävät sähköisiä impulsseja, joita ulkoinen sähkövirta voi sotkea. Lievimmillään sähkövirran kulun voi tuntea ilman, että siitä seuraa mitään vakavampaa. Tällöin virran suuruus on noin 1 milliampeerin (mA) luokkaa. Jos virta kasvaa 10 mA:iin, voi virtapiiriin jäädä kiinni. Tällöin lihakset kouristuvat jännitteisen johtimen ympärille, eikä niitä saa avattua. Tilanteesta voi selvitä, jos virran saa katkaistua tai esimerkiksi kaatuu siten, että irtoaa virtapiiristä.

Jos virta kasvaa yli 50 mA:n, silloin ns. sydänkammiovärinän todennäköisyys on suuri. Sydänkammiovärinän aikana sydämen normaali toimintarytmi häiriintyy siten, että sydän alkaa värähdellä nopeasti mutta vaimeasti. Sydämen toiminnan kannalta tilanne on vakava, sillä sydän ei pumppaa verta, verenpaine laskee ja aivot eivät saa happea. Pitkittyessään tilanne johtaa vakaviin seuraamuksiin.

Sydämen kammiovärinä on hankala tilanne siksikin, että sitä ei yleensä voi pysäyttää ilman apuvälineitä. Apuvälineenä käytetään ns. defibrillaattoria, jolla sydän voidaan palauttaa uudelleen rytmiin. Laite pysäyttää ensin sydämen toiminnan, jonka jälkeen annetaan tahdistuspulssi, lyhytaikainen sähkölataus, jolla sydämen normaali toiminta voidaan palauttaa.

Kodin sähköverkon jännite on vaarallinen

Jo 230 voltin (V) yksivaiheinen jännite on vaarallinen, sillä suurin osa vakavista sähkötapaturmista sattuu juuri tällä jännitteellä. Jos joutuu kosketuksiin suurjännitelinjojen kanssa, esimerkiksi 20 kilovoltin (kV) jännitteen kanssa, virrat kasvavat niin suureksi, että virta aiheuttaa myös palojälkiä kulkureitille. Suurjännitettä on myös junaradan ajojohtimissa, joissa se on 25 kV eli 25 000 volttia.

Sähköalan ammattilaisille sattuu varsinaisten sähköiskujen lisäksi ns. valokaaritapaturmia, jossa suurten virtojen aiheuttama valokaari aiheuttaa vakavia palovammoja. Valokaaren lämpötila voi olla useita tuhansia asteita. Vahingon vaarallisuus riippuu myös siitä, kuinka laajalti iho palaa.

Vaikka sähkö voi pahimmillaan aiheuttaa edellä mainittuja vakaviakin seurauksia, sähköasennukset ja sähkölaitteet oikein käytettynä ovat erittäin turvallisia, varsinkin kun sähkötöissä on käytetty ammattitaitoista sähköurakoitsijaa.

Esa Tiainen
Tekninen johtaja, Sähköinfo oy

KYSYMYS:

Haluaisin kysyä onko mitään vaaraa kun tytär sai eilen sähköiskun takareiteen hevoslaitumen Olli-sähköpaimenesta samalla kun käsillä puhdisti hevosten juoma-astiaa ja sanoi että tunsi koko kehossa kun sähkö kulki läpi?

VASTAUS:

Valmistajan sivujen mukaan ”kaikki Olli-paimenet täyttävät sähköpaimenille annettujen turvallisuusmääräysten vaatimukset. Siitä huolimatta sähköaita ei ole täysin vaaraton. Aidan antama sähköisku on ihmiselle haitallinen ja voi olla vaaraksi etenkin pienille lapsille sekä sydänsairauksista kärsiville henkilöille.”

Käytännössä iskun tehtävänä on kuitenkin vain tuntua epämiellyttävältä, mutta vaarallinen se ei saa olla.

Eläimet ovat tyypillisesti ihmistä herkempiä sähkön vaikutuksille, joten jos sähköpaimenesta olisi aiheutunut haittoja eläimille (ihmisistä puhumattakaan), olisi tuote jo poistunut markkinoilta.

Perusterve tytär ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole saanut sähköiskusta terveyteen vaikuttavia oireita. Vaikutukset olisivat ilmenneet hyvin lyhyellä ajalla iskusta. Kylmä hiki ja yleinen huono olo ”heti” sähköiskun jälkeen voisivat olla merkkejä aiheesta käydä lääkärissä. Oloa kannattaa tarkkailla vielä tänään, mutta suurempaan huoleen ei pitäisi olla aihetta.

Timo Ylinen
Tekninen asiantuntija, Sähköinfo oy