LAITTEIDEN KULUTUSTIETOA

Vuodesta 1995 alkaen sähkölaitteisiin on vaadittu energiamerkintä. Energiamerkinnän piirissä ovat kaikki tavanomaisimmat kodinkoneet.

Valmistelussa ovat energiamerkintä-vaatimukset myös lämminvesivaraajille ja lämmityskattiloille.

Sähkölaitteiden energiankulutusta vähennetään mm. laitteille asetettujen ekosuunnitteluvaatimusten avulla. Vaatimusten myötä sekä käytön aikainen kulutus että lepovirtakulutus vähenee. Jatkossa markkinoille ei saa toimittaa tuotteita, jotka kuluttavat energiaa lepo- tai toimintatilassa yli ekosuunnitteluvaatimuksissa määritettyjen rajojen.

Energiamerkintä antaa vertailukelpoista tietoa uusien laitteiden sähkönkulutuksesta ja auttaa kuluttajaa valitsemaan vähän energiaa kuluttavia laitteita.

Esimerkiksi kylmälaitteet on jaettu energiankulutuksen mukaan kulutusluokkiin A–G, ja nyt käytössä ovat myös luokat A+ ja A++, kuten joidenkin muidenkin laiteryhmien kohdalla. Laitteen sähkönkulutuksen voi muuttaa euroiksi kertomalla kilowattituntimäärän sähkölaskussa olevalla kWh:n hinnalla. Esimerkiksi 600 kWh x 0,12 euroa = 72 euroa.

Energiamerkinnällä voidaan ilmoittaa sähkölaitteen energiatehokkuuden lisäksi laitteen muitakin ominaisuuksia. Esimerkiksi pyykinpesukoneissa ilmoitetaan merkinnällä myös pesutulosluokka ja linkoustehokkuusluokka. Lampuissa ilmoitetaan valovirta ja keskimääräinen polttoikä. Merkintä voi myös ilmoittaa esimerkiksi laitteen äänekkyyden.