
ASUMISMUKAVUUS
Kaikkien asukkaiden tarpeita ja toiveita vastaava sähköistys lisää asumisviihtyvyyttä.
Sähköistyksen keinoin voi sisustaa ja säväyttää, esimerkiksi valaistuksella. Anna himmeän tunnelmavalaistuksen korvata tökerö toimistovalo. Korosta ja korista koskettimilla, piilota johdot pois näköpiiristä. Toimivat ratkaisut voivat olla myös kauniita!
Riittävä määrä pistorasioita keittiössä, työhuoneessa ja olohuoneessa helpottaa siivoustakin, kun rumat jatkojohdot eivät ole pitkin seinien vierustoja pölyä keräämässä.
Kauniit, modernit katkaisimet ja valaisimet ovat sisustuselementtejä, samoin kuin huolellisesti suunniteltu valaistus. Asumismukavuutta ja viihtyvyyttä parantavia ratkaisuja ovat mm.
– pistorasioiden määrän lisäys ja niiden oikein sijoittaminen
– valaisimien lisääminen ja niiden laadun parantaminen
– valaistuksen säädön parantaminen
– liiketunnistimet ulkovalaistuksessa
– valaistuksen hämäräkytkimet, lähestymiskytkimet, läsnäolotunnistimet – mukavuuslattialämmitys
– pyyhekuivaimet
– rännien, kulkuväylien ja portaiden sulattimet
– WLAN
– murtohälyttimet, kameravalvonta, ja muut turvallisuutta lisäävät toimet ja laitteet
– lämmityksen yms. kauko-ohjaus
– kotiteatterit (AV, pelit, jne)
– aikaohjaus
– sähkölaitteiden automaattinen poiskytkentä ajastimien avulla – sähkölaitteiden seuraaminen ja valvominen tietokoneesi avulla.
Mitä nämä yllä mainitut sitten tarkoittavat käytännössä? Seuraavassa hieman enemmän tietoa.
Pistorasioiden lisääminen ja niiden sijoittaminen oikeisiin paikkoihin
Kodin eri laitteiden lisääntymisen takia vain harvassa talossa tai huoneistossa on riittävästi pistorasioita. Kun pistorasioita on tarpeeksi ja ne sijoitettu käytön kannalta käteviin paikkoihin, pääset eroon jatkojohdoista ja johtoröykkiöistä.
Tekniikka on tässäkin asiassa mennyt eteenpäin, joten pistorasioissa on tarjolla vähemmän tilaa vieviä, linjakkaita malleja ja värivaihtoehtoja.
Pistorasioiden ohjaus kytkimillä
Voit ohjata pistorasiaan liitettyjä laitteita, esim. valaisimia ja AV-laitteitasi, joko seinään asennetuilla tai uuden tyyppisillä langattomilla katkaisimilla. Vaihtokytkimien avulla taas voit ohjata samaa laitetta useammasta pai-kasta.
Kotiautomaatio
Sähkömies opastaa, kuinka kotiautomaatio voi helpottaa kotisi toimivuutta. Voit halutessasi saada tietoa kotisi sähkölaitteiden, esimerkiksi lämmityksen, toiminnasta tietokoneellesi silloin, kun et ole kotona, ja voit myös säädellä vaikkapa kodin lämpötilaa tietokoneesi ja älypuhelimesi kautta.
Valaisimien lisääminen ja uusiminen
Monissa kodeissa valaisimia on yksinkertaisesti liian vähän tai ne ovat väärissä paikoissa. Tämä tosiasia valkenee useimmille viimeistään marraskuun pimeinä iltoina. Valaistuksella voidaan vaikuttaa myös kodin tunnelmaan. Huoneet palvelevat usein eri käyttätarkoituksia, joten on kätevää, jos saman tilan voi valaista sekä pikkutarkkaa työskentelyä että tunnelmallista illanviettoa silmällä pitäen.
Uudet, tyylikkäät valaisimet ovat mukavia myös siksi, että ne ovat vanhoja energiatehokkaampia.
Valaistuksen automaatiot
Kun kädet ovat täynnä pyykkiä, lapsia, ostoksia tai lemmikkieläimiä tai jotain muuta kantamusta, on ikävää joutua haromaan valokatkaisijaa. Liikkeeseen tai läsnäoloosi huomaavaisesti reagoiva valaisin helpottaa elämää.
Tarjolla on myös päivänvalon määrään reagoivia kytkimiä, joiden avulla valot syttyvät vasta, kun valaistustaso laskee määritellylle tasolle. Tavalliset valokatkaisimet voidaan korvata säädettävillä kytkimillä, niin uusissa kuin vanhoissa huoneistoissa.
Liiketunnistimet ulkovalaistuksessa
Koti- tai mökkipihalla on kätevää, jos ulkovalot syttyvät ja sammuvat sen mukaan, miten pihalla liikutaan. Riittävä ja itsestään syttyvä valaistus lisää mukavuutta ja turvallisuutta, ja se auttaa säästämään sähköä.
Autolämmityspistorasian käytön ohjaus sisältä
Voit ohjata autolämmityspistorasiaa ajastimella tai vaikka asuntoon sisälle asennettavalla kytkimellä. Jos pakkanen yllättää, painat vain nappia. Kauko-ohjaus tai ajastus tekee lämmityksen päälle kytkemisen helpoksi.
Mukavuuslattialämmitys
Mukavuuslattialämmitystä käytetään lämmittämään lattiaa tiloissa, joissa oleskellaan paljain jaloin. Asennus on helppoa – esimerkiksi kylpyhuoneen mukavuuslämmitys voidaan toteuttaa entisen lattian päälle asennettavalla lämmityskaapelilla. Lattialämmitys nopeuttaa tilan kuivumista ja estää siten mm. homeitiöiden syntymistä.
Rännien, kulkuväylien, portaiden sulattimet
Lämmityskaapeleista on paljon apua talvisessa Suomessa. Esimerkiksi ränneihin asennettuina lämmityskaapelit estävät veden jäätymisen rännien sisälle. Lämmityskaapeleiden avulla jäiset ja liukkaat kulkuväylät ja portaat puolestaan pysyvät sulina ja turvallisina kulkea läpi koko talven.
Pyyhekuivaimet
Sähkölämmitteiset pyyhekuivaimet ovat käteviä, sillä niiden avulla pyyhkeet kuivuvat nopeasti ja pysyvät raikkaina.
Yleiskaapelointi
Kodin tietoverkko ei aina etenkään vanhemmissa huoneistoissa vastaa tämän päivän tietotekniikan tarpeita. Nopeat tietoliikenneyhteydet avaava yleiskaapelointi on mahdollista lisätä myös vanhoihin asuntoihin. Lisäksi jokaiseen huoneeseen voidaan rakentaa tietoverkkoyhteys.
WLAN
Vaikka WLAN-verkko ei kaikilta osin korvaa yleiskaapeleilla toteutettua verkkoa, kodin tietoverkko voidaan toteuttaa myös langattomana, ns. WLAN-verkkona.
Murtohälyttimet, kameravalvonta
Kotisi turvallisuutta voidaan parantaa murtohälytys- ja kameravalvonta-järjestelmällä.
Verkkoon kytkettävät palovaroittimet
Uusiin asuntoihin asennettavat palovaroittimet toimivat nykyään myös verkkovirralla. Ne ovat luotettavampia kuin pelkästään pariston varassa olevat palovaroittimet. Verkkovirralla toimivat palohälyttimet on helppo asentaa myös vanhoihin koteihin. Sähkömies suorittaa asennuksen ja myös varmistaa, että palovaroittimia tulee riittävästi eli vähintään yksi palovaroitin jokaista alkavaa 60 m2 kohden.
Kauko-ohjaus
Monet kodin sähkölaitteet voidaan liittää kauko-ohjaukseen, jolloin saat tietoa sähkölaitteiden tilasta älypuhelimesi tai tietokoneesi välityksellä silloinkin, kun et itse ole paikalla. Voit kännykällä tai netin kautta seurata ja ohjata esimerkiksi lämmitystä.
Kosteusvahdit
Kosteusvahti on laite, joka varoittaa heti alkavasta vesivuodosta ääni- ja merkkivalohälytyksellä, jonka voi myös ohjata kännykkään.
Väyläjärjestelmät
Väyläjärjestelmien avulla kodin sähkölaitteiden käyttöä voidaan ohjata halutulla tavalla ja muutokset ohjauksiin on helppo tehdä. Väyläjärjestelmät mahdollistavat erilaisten tietojen keräämisen sähkölaitteiden käytöstä tietokoneelle. Seurantatieto johtaa parempaan energiatehokkuuteen: kun saadaan tietoa vääränlaisesta sähkönkäytöstä, voidaan ohjelmoida laitteita toimimaan esimerkiksi fiksummin ajastettuina.
Kotiteatteri, AV, pelit
Kodin viihdekeskus voidaan rakentaa audio- ja video-ominaisuuksiltaan hyvin monipuoliseksi. Sähkömies hoitaa kaiuttimien ja näyttöjen asennukset ja johdotukset siten, että järjestelmä toimii tarkoitetulla tavalla ja että lopputulos on siisti.
Aikaohjaus
Sähkölaitteiden aikaohjauksilla voidaan säätää laitteet toimimaan vaikkapa halvemman sähkötariffin aikaan. Käyttöveden lämmitys, auton lämmitys, pyykin- ja astianpesukone voidaan ohjata käynnistymään silloin, kun sähköä saa edullisemmin.