Lämmityksen ohjaus säästää energiaa

Sähkölämmittäjän kannattaa hankkia ohjausjärjestelmä, jolla kodin lämmitystä säädellään. Asumismukavuus paranee, energiankäyttö tehostuu ja lämmityskustannukset pienenevät.

Merilux oy:n markkinointipäällikkö Mikael Sjöblom esittelee KNX-pohjaista sähkölämmityksen ohjausjärjestelmää.

Merilux oy:n markkinointipäällikkö Mikael Sjöblom esittelee KNX-pohjaista sähkölämmityksen ohjausjärjestelmää. Kuva Maria Heinola.

Nykyaikaiset lämmityksenohjausjärjestelmät ovat täysin automatisoituja. Lämpötila säädetään sopivaksi näppärästi kännykällä tai tabletilla.

Yksinkertaisimmillaan sähkölämmitystä säädetään huonekohtaisesti lämmittimissä olevilla termostaateilla tai huonekohtaisilla seinätermostaateilla. Termostaatit voivat olla myös kosketusnäyttötermostaatteja.

Digitaaliset älytermostaatit antavat jo enemmän mahdollisuuksia säätöihin, kun lämmitys voidaan ajastaa kytkeytymään päälle ja pois kalenterin ja kellonaikojen mukaan. Monipuolisin ja kehittynein järjestelmä on langattomasti toimiva älykäs ohjausjärjestelmä, jolla lämmitystä voidaan ohjata etänä mobiililaitteiden avulla.

Sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä voidaan liittää osaksi taloautomaatiojärjestelmää, mutta se voi toimia erillisenä, vain lämmitystä säätelevänä järjestelmänä.

Monet järjestelmät antavat myös mahdollisuuden ohjata esimerkiksi pistorasioiden ja pudottaa kodin lämpötilaa kotoa poistuttaessa.

Nykyaikainen lämmityksen ohjaus lisää asumisen helppoutta ja mukavuutta, Ensto oy:n Jenni Niemelä kertoo. Kuva Matti Vuohelainen.

– Kodinohjauksella voidaan saada huomattavia säästöjä, jos lämpötilat ja ilmanvaihdon voi säätää kotoa lähtiessä pienemmälle yhdellä napin painalluksella, Ensto Finland Oy:n Jenni Niemelä neuvoo.

Ajastimen tai etäohjauksen avulla lämpötilan saa palautettua takaisin oletusarvoon ennen kotiin paluuta, jolloin energiansäästöä ei edes huomaa.

Älykkäät ohjausjärjestelmät voidaan ohjata säätämään kiinteistön lämpötiloja myös esimerkiksi sähkön hinnan tai ulkolämpötilan perusteella annetussa vaihteluvälissä.

Motivan Energiatehokas koti -sivuille on koottu runsaasti tietoa kodin mukavuuden, energiatehokkuuden, terveellisyyden ja turvallisuuden parantamisesta taloautomaation avulla.

Anne Kytölä ja Juha Europaes, teksti

Juttu on tiivistelmä Sähköala Koti -lehdessä julkaistuista artikkeleista.