PATTERILÄMMITYS

Patterilämmitys on edelleen yleisin sähkölämmitysratkaisu. Sähkölämpöpatterit luovuttavat säteilylämpöä ympäristöönsä, ja lisäksi patteri lämmittää ilman, joka kulkeutuu sen pintaa pitkin joko ulko- tai sisäpuolelta.

Sähköpatterit eivät vaadi rakentamisen erikoisratkaisuja. Patterit sijoitetaan yleensä ikkunoiden alle, missä ne parhaiten poistavat vetoa.

Lämpötilaa voidaan huonekohtaisesti säätää noin 0,5 asteen tarkkuudella, jopa tarkemmin. Helpon asennettavuuden takia patterilämmitys sopii erityisen hyvin peruskorjauskohteisiin, joissa uusitaan lämmitysjärjestelmä.

Sähköpattereita voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa märkätilat mukaanlukien. Esimerkiksi saunan löylyhuone tarvitsee lämpöä muulloinkin kuin saunailtoina. Siksi saunaan sijoitetaan lämpöpatteri tai riittävä lattialämmitys.

Nykyaikaisen, elektronisella termostaatilla varustetun sähköpatterin pintalämpötila on normaalikäytössä sama kuin vesikiertoisen lämmityspatterinkin.

Sähkölämmityspatterit voivat ylikuumentua, jos ilma ei pääse kiertämään niiden ympärillä. Uudet patterit on pääsääntöisesti varustettu ylilämpösuojalla, mutta vanhoissa patterimalleissa ei välttämättä ole tällaista ominaisuutta. Tästä syystä lämmitintä ei saa vanhoissa kohteissä peittää, eikä sitä suositella uusissakaan kohteissa.

Samasta syystä huonekaluja ei tulisi sijoittaa liian lähelle sähköpatteria. Jos lämmittimet tai niiden termostaatit rikkoutuvat, niitä ei saa käyttää viallisina, vaan ne on korjattava kuntoon tai yleensä uusittava.

Tänä päivänä pattereista löytyy myös ns. design-malleja, joita voidaan käyttää jopa sisustuksellisina elementteinä.