SUORA VAI VARAAVA SÄHKÖLÄMMITYS

Suora sähkölämmitys sopii parhaiten uusiin, hyvin lämpöeristettyihin pientaloihin. Se voidaan toteuttaa usealla eri tavalla: sähköpatteri-, lattia- tai kattolämmityksellä tai jollakin näiden yhdistelmällä.

Mahdollisuus yhdistää helposti erilaisia lämmitystapoja on suoran sähkölämmityksen ylivoimainen etu. Asumisviihtyvyys lisääntyy, kun samassa tilassa voidaan käyttää yhtä aikaa useita sähkölämmitystapoja, kuten lattia- ja kattolämmitystä sekä lämpöikkunoita.

Suora sähkölämmitys on varsin yleinen vapaa-ajan asunnoissa, jotka ovat käytössä vain osan vuotta. Suora sähkölämmitys sopii erinomaisesti puulämmityksen täydentäjäksi.

Varaavassa sähkölämmityksessä pyritään tuottaamaan lämpö pääsääntöisesti yöaikaan edullisemmalla yösähköllä. Yöllä lämmitetystä vesitäytteisestä varaajasta jaetaan lämpöä seuraavana päivänä vesipattereilla. Myös lämmin käyttövesi voidaan lämmittää erillisessä käyttövesivaraajassa öiseen aikaan.

Varaava sähkölämmitys kuluttaa enemmän energiaa kuin suora lämmitys. Yö- ja päiväsähkön hintaero ratkaisee, kumpi on taloudellisesti edullisempaa.

Remontoitaessa pientalon lämmitystavan valintaan vaikuttavista tekijöistä olennaisimpia ovat talon ikä, koko, lämpöeristyksen taso, mahdollinen häviölämmön talteenotto sekä jo tehdyt investoinnit.

Patterilämmitys on edelleen yleisin sähkölämmitysratkaisu. Helpon asennettavuuden takia patterilämmitys sopii erityisen hyvin peruskorjauskohteisiin, joissa uusitaan lämmitysjärjestelmä. Sähköpattereita voidaan käyttää kaikissa kodin tiloissa märkätilat mukaanlukien.

Huonekohtaisessa sähkölämmityksessä yhdistellään useita lämmönjakotapoja. Sähkölämmitysyhdistelmät lisäävät asumisviihtyvyyttä ja niiden avulla voidaan säädellä käyttökustannuksia.

Esimerkiksi lattialämmitys sopii kaikkiin tiloihin ja kivilattiassa se on lähes välttämätön. Lämpöviihtyvyys on parhaimmillaan silloin, kun lattian pinta on hieman huoneen lämpötilaa korkeampi.

Lattialämmitys voidaan toteuttaa varaavana tai suorana. Varaavassa lattialämmityksessä hyvin eristetyn, tavanomaista paksumman betonilaatan sisään sijoitetaan yösähköllä lämmitettävät kaapelit. Uudiskohteissa tämä vaihtoehto sopii esimerkiksi varastoihin ja vastaaviin tiloihin, joissa tilan lämpötila normaalikäytössä voidaan pitää tavallista sisälämpötilaa alhaisempana ja vuorokauden aikana tapahtuva lämpötilan vaihtelu ei haittaa.

Jatkuvasti käytössä olevissa tiloissa suora sähköinen lattialämmitys asennetaan välittömästi pintamateriaalin alle.

Kattolämmitys on nopea tapa tuottaa huoneeseen lämpöä. Parhaimmillaan se onkin lattialämmitystä täydentämässä. Vapaa-ajan asunnoissa, joissa lämpötila halutaan pitää poissaolon aikana alhaisella tasolla, saadaan kattolämmityksen avulla paikalle saavuttaessa lämpötila nopeasti miellyttäväksi.

Kattolämmitys yhdessä lattialämmityksen ja mahdollisen ikkunalämmityksen kanssa tarjoaa ylivoimaista asumismukavuutta.

Lisätietoa:
Lämmin koti – Paljon tietoa sähkölämmitystekniikasta
Suomen lämpöpumppuyhdistys – Lisätietoja ilma- ja poistoilmalämmitysjärjestelmistä