Kesämökkien kova kysyntä on jatkunut tänäkin vuonna. Romanttinen mummonmökki vai sittenkin rantasauna ja oma rauha? Kumpi tahansa, mutta lapset ja ystävät tulevat etsimään pistorasiaa puhelimen lataamiseen ja valokytkintä pihaliiterin seinästä.    

Ajanmukaistettu ja riittävä sähköistys ovat nousseet osaksi mökkiunelmaa. Erämaaolosuhteiden sijaan yhä useampi haluaa laadukkaan toimivan vapaa-ajan asunnon, jossa voi viettää myös pitkiä aikoja tehden etätöitä. Eristäytymisen sijaan siellä vietetään enemmän aikaa ystävien kanssa seurustellen ilman jatkuvaa vedenkantoa ja puunhakkuuta.

Iso osa kesäasunnoista on jo saanut aikanaan sähköt eli muutamia pistorasioita ja valaisimen keskelle kattoa. Jatkojohtoja risteilee sisällä ja ulkona. Saunapolulla haparoidaan kantamusten kanssa elokuun pimeydessä.

Tähän uusi mökkiläissukupolvi haluaa selkeää tason parannusta. Ajatuksissa ovat myös uudet toiminnot kuten kameravalvonta, murtohälyttimet, lämmityksen etäohjaus ja auton latauspiste.

Kysely: pihalle halutaan valoa

Löydä sähkömies -palvelu toteutti piha- ja puutarhaharrastajille kohdistetun verkkokyselyn sähköistyksestä. Siinä kysyttiin, mitä sähköasennuksia vastaaja aikoo teettää kotinsa tai vapaa-ajan asuntonsa piha-alueella tulevana kesänä.

Kyselyyn vastanneista yli tuhannesta henkilöstä 56 prosenttia aikoi parantaa ennen kaikkea pihan kulkureittien valaistusta.

Seuraavaksi suosituimpia kesän asennuskohteita ovat mm. liiketunnistimet valaistusta varten, piharakennuksen pistorasiat sekä ulkopistorasiat sähkökäyttöisiä työkaluja varten.

Lämmin syksy toimimalla nyt

Elokuun juhlista saa valoisat ja syyskuusta lämpimän pyytämällä sähköurakoisija käymään paikalla nyt. Yhdessä tarkastelemalla uudet valaisimet löytävät oikeat paikkansa ja ulkolämmittimet saavat kesän jatkumaan terassilla tai vaikkapa kesäkeittiössä.

Sähköurakoitsija tuntee ratkaisut, joilla tarpeet täyttyvät ja samalla auttaa ideoimaan parannuksia. Itse ei kannata lähteä rautakauppaan ostoksille, vaan valita hänen kanssaan laadukkaat tuotteet laajemmista ammattilaisvalikoimista.

Vaihtelevat lämpötilat ja kosteusolosuhteet edellyttävät nimenomaisesti ulkotiloja varten suunniteltuja asennustarvikkeita ja laitteita. Niiden tulee olla joko suojaeristettyjä, suojamaadoitettuja tai suojajännitteellä toimivia. Sähköasentaja tuo tullessaan valitut, vaatimukset täyttävät tuotteet sekä asennustarvikkeet.

Sähköasennustyöt pihalla – kuten tietysti sisätiloissakin – on aina teetettävä urakointioikeudet omaavalla alan ammattilaisella. Häneltä asiakas saa paitsi takuun tehdyille töille, myös varmuuden siitä, että sähköasennukset on tehty turvallisuusmääräyksiä noudattaen niin, että niiden käyttö ei aiheuta omaisuuden tai hengenvaaraa.

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenyyden piiriin kuuluvien sähköurakoitsijoiden yhteystiedot saat tästä  hakupalvelusta.

*Lähde: puutarha.net / Kuukauden kysymys 1320 vastaajaa, toukokuu 2018