Laadukas lukuvalo näyttää pienelläkin painetun printin eikä häikäise. Kodin luku- ja työvalaisinta valitessa hyviä puolia ovat valaisimen suunnattavuus ja valon himmennettävyys. Lastenhuoneen valaisimen pitää kestää lentäviä leluja, kun taas seniori hyötyy valaisimen suurentavasta linssistä.

Markku Koski näyttää, kuinka Innoluxin Valovoima-valaisimen ledivalo taipuu moneen suuntaan. Kääntyvän varren ja himmentimen avulla valaisinta voi käyttää tavallisena työpöydän lukuvalona tai kirkasvalolaitteena.
Valoa tarvitaan kotona monenlaisessa tarkkaa näköä vaativassa puuhassa. Pöydän ääressä tehdään paperitöitä ja läksyjä, askarrellaan ja kootaan tuhansien palojen palapelejä.
Nojatuolissa luetaan ja ommellaan ja makuuhuoneen sängyllä rentoudutaan kirjan ääressä. Hyvällä luku- ja työvalaisimella on muitakin ominaisuuksia kuin se, miltä se näyttää.
Monesti valaisimia ostetaan kuitenkin juuri ulkonäkö edellä, eikä kaupassa mietitä valon laatua. Oston tekee hankalaksi se, ettei marketissa tai rautakaupassa juurikaan näe valaisimia käytössä.
Vieri vieressä kaupan hyllyllä seisoviin valaisimiin ei aina saa edes napsautettua sähköjä päälle. Ostopäätökseen vaikuttaa silloin enemmän valaisimen väri kuin sen toimivuus.
– Parasta olisi, jos kaupassa valaisimen näkisi valot päällä ja siinä käytössä, johon se on tarkoitettu. Myös valonlähde voi aiheuttaa kotona yllätyksiä. On hyvä tietää, voiko valaisimeen vaihtaa itse lampun. Osassa ledivalaisimissa on vaihdettavan lampun sijaan kiinteä valonlähde. Kun valaisimen näkee päällä, niin tietää minkä sävyistä valoa on ostamassa, kertoo valaistussuunnittelija Emilia Rautkylä Philips Lighting Finland Oy:stä.
Valo ei saa häikäistä
Hyvä lukuvalo ei häikäise käyttäjäänsä tai muitakaan lähellä olevia. Häikäisyn syntyyn vaikuttavat valonlähteen lisäksi valaisimen rakenne, sijainti ja suunnattavuus. Mihin sitten kiinnittää huomiota, ettei hyvän lukuvalaisimen sijaan osta silmiä häikäisevää kirkasta säteilijää?
– Valonlähde ei saisi näkyä valaisimesta paljaana, vaan sen tulisi olla edes jonkinlaisen häikäisysuojan takana. Valaisimen rakenteen tulisi olla sellainen, ettei valonlähde häikäise, kun valaisimen ääreen asettuu ja katsoo työkohdetta normaalista katselukulmasta, toteaa liiketoiminnan kehityspäällikkö Markku Koski Innoluxilta.
Suoraan näkökentässä oleva valaisin häikäisee herkemmin kuin sivummalta tai takaa tuleva valo. Liikuteltava ja varreltaan taipuisa luku- tai työskentelyvalo antaa mahdollisuuden sovittaa valon tulokulman sopivaksi. Pöytävalaisin kannattaa sijoittaa kirjoittavan käden vastakkaiselle puolelle varjojen välttämiseksi.
Olohuoneessa nojatuolin vieressä oleva lukuvalo ei häikäise, kun valo tulee takaviistosta. Tietokoneella työskentely taas helpottuu, kun koneen näytön kääntää pois sekä pöytävalaisimen valokeilasta että päivänvalosta. Tällöin näytölle ei synny näkemistä haittaavia heijastumia.
– Häikäisyä voi myös rajoittaa valitsemalla valaisimen, jossa valaiseva pinta on suuri. Esimerkiksi opaalikupu jakaa valoa tasaisesti riittävän laajalle alueelle ja minimoi samalla työtasolle syntyviä varjoja, Rautkylä opastaa.
Hyvin pistemäinen ja kirkas valo puolestaan synnyttää kiiltäville pinnoille tai näyttöruuduille herkästi kiiltokuvastumia, jotka hankaloittavat näkemistä. Myös pöydän kiiltävä pinta voi haitata näkemistä valon heijastuessa siitä.
– Ja vaikka lukuvalaisimessa käyttötarkoitukseen sopiminen on se tärkeä juttu, ei se poissulje kuitenkaan sitä, etteikö myös lukuvalaisin voisi olla tyylikäs, toteaa Koski.
Iltalukemiset ledien valossa
Kotonakin valolla voi olla eri värisävyjä.
– Hehkulamppuja käytettäessä kodeissa totuttiin lämpimän keltaiseen valoon, mutta ledien aikana vaihtoehtoja on enemmän, Rautkylä kertoo.
Innoluxilla uudet valaisimet suunnitellaan pääosin ledivalonlähteiden kautta. Valonlähde voi olla kierrekantainen ledilamppu tai valaisimeen kiinteästi integroitu ledimoduuli.
– Hehkulampuista tuttu E27-kierrekanta ei ole huono lampunkanta tulevaisuudessaan, sillä se on avoin erilaisille lampuille. Ledilampuissa tarjontaa on paljon ja uuden lampun avulla voi halutessaan vaihtaa valon väriä, toteaa Innoluxin toimitusjohtaja Jukka Jokiniemi.
Myös makuuhuoneessa tarvitaan valoa. Mikäpä sen mukavampaa kuin asettua makuulle ja rentoutua hyvän kirjan ääressä. Seinävalaisinta kiinni ruuvatessa kannattaa varmistaa, ettei lukemaan asettuvan pää tai käsi varjosta kirjaa.
– Valon olisi hyvä tulla silmiin nähden hieman yläviistosta. Kun sängyn päätyyn tai seinään kiinnitetyssä lukuvalossa on käännettävä varsi, saa valon parhaiten sovitettua lukuasentonsa mukaan. Yöpöydällä seisova valaisin aiheuttaa herkästi häikäisyä, jos valon tulokulmaa ei pääse mitenkään säätämään, sanoo Koski.
Kun parisängyn molemmin puolin on oma suunnattava valonsa, ei toisen iltalukeminen häiritse toisen unia. Valotehon säädettävyys on myös aina plussaa, jotta kirkkaat valot saa halutessaan himmeämmiksi. Moni lukee jo kirjansa sähköisesti tabletista tai tietokoneen näytöltä. Myös tällöin on laitteen oman taustavalon lisäksi yöpöydällä tai sängynpäädyssä hyvä olla himmeä lisävalo, joka luo pimeään huoneeseen miellyttävän näköympäristön. Lastenhuoneessa saattavat nukkumatin unihiekan lisäksi lennellä myös pallot, nallet ja isommatkin tavarat. Sekä koulupöydän työvalon että sängyn päädyssä olevien lukuvalaisimien on hyvä olla tukevia ja mekaanisesti kestäviä. Lasisia pöytä- ja seinävalaisimia ei kannata lastenhuoneeseen viedä. Myös paperi- ja kangasvarjostimia on hyvä välttää mahdollisen tulipalovaaran takia.
Senioreille suurentava valaisin
Iän karttuessa silmätkin vanhenevat ja pienten yksityiskohtien näkeminen tulee hankalammaksi. Tällöin valoa tarvitaan enemmän, jotta tutut askareet sujuvat entiseen malliin. Vanhemmiten myös häikäisyherkkyys kasvaa, kontrastien erottaminen vaikeutuu ja sopeutuminen suuriin valoeroihin voi hidastua. Jossain vaiheessa voi olla, etteivät ikääntyneet silmät enää näe lääkepurkin printtiä, vaikka valoa kuinka lisäisi.
– Tällöin suunnattava ja tehokas lukuvalo yhdistettynä suurennuslinssiin voi olla hyvä apu. Liikuteltavan varren avulla suunnattavan työpöytävalon valaisinosassa on suurentava 3–5 dioptrin linssi. Vanhusten ja heikkonäköisten lisäksi nämä ovat oivia kodin työvaloja myös esimerkiksi postimerkkeilijöille tai pienoismallien rakentajille, Jokiniemi toteaa.
Valosta lisää vireyttä
Valo auttaa näkemään ja luo tunnelmaa, mutta sillä voi vaikuttaa myös vireystilaan.
– Kun mennään valaistustasoihin, jotka työvalaistuksessa ovat hyviä, ollaan jo lähellä kirkasvalon voimakkuuksia. Toimiston lisäksi työvalo voi myös kotona olla parhaimmillaan se, joka pitää työvirettä ja vireystasoa yllä, Jokiniemi huomauttaa.
Kun työpöydän lukuvalon ja kirkasvalolaitteen yhdistää, tarvitaan pöydänkulmalla vain yksi valaisin. Aamun lehteä lukiessa saa silloin samalla virkistävää valohoitoa.
– Kun tällainen yhdistetty työ- ja kirkasvalovalaisin kohdistetaan sivulle tai hieman yläviistoon kasvoihin nähden, toimii se kirkasvalona ja antaa leveälle pöydälle 500–600 luksin valaistusvoimakkuuden, Jokiniemi jatkaa.
Himmentimen ja suunnattavan varren avulla valaisin säätyy eri tarpeita varten.
– Illalla taas kovin kirkas ja kylmäsävyinen valo saattaa haitata unirytmiä Olisikin ihanteellista, jos lukuvalon voimakkuutta ja värisävyä voisi säätää ja siten rauhoittaa valaistusta iltaa kohde, Rautkylä muistuttaa.
Markkinoilla on myös työ- ja lukuvalaisimia, joista saa eri painikkeilla väriltään ja valotasoltaan erilaista valoa. Vaihtoehtoina voivat olla esimerkiksi piristävä valo, lukuvalo tai lämminsävyinen rauhoittava valo.
Lukuvalojen lisäksi kodin pimeisiin iltoihin voi luoda tunnelmaa pöydälle tai lattialle sijoitetuilla sisustusvalaisimilla. Tällaisia ovat esimerkiksi valoveistoksiksi muotoillut isot vaaleat valopinnat, jotka tuovat huoneeseen pehmeää taustavaloa. Myös televisiota katsellessa on ruudun oman valon lisänä hyvä olla himmeää taustavaloa.
– Silmät rasittuvat helpommin, jos huoneessa on suuria kirkkauseroja TV-ruudun ja muuten pimeän taustan välillä. Lisävaloa antava valaisin on hyvä sijoittaa TV:n taakse tai huoneen nurkkaan, jossa se antaa tilaan kevyen yleisvalon eikä heijastu TV-ruudulta, Koski kertoo.