Kodin valojen älykäs ohjaus helpottaa arkea ja luo juhlahetkiin tunnelmaa. Kotiautomaatioon liitetyt lamput juttelevat muiden laitteiden kanssa ja vaihtavat värisävyä vaikka musiikin tahtiin.

ABB:n Sakari Hannikka esittelee uuden valaistusohjausjärjestelmän toimintoja Jari Koskiselle. Kaksikerroksisessa omakotitalossa valopisteitä on runsaasti, joten ohjaukselle on tarvetta.

Yöpöydän valo syttyy viisi minuuttia ennen herätyskellon soittoa. Lämminsävyinen valo muuttuu pikkuhiljaa kirkkaammaksi ja sävyltään viileämmäksi. Suihkun jälkeen tullaan keittiöön, jota valaisee hetki sitten syttynyt ledivaloputki.

Vaatehuoneen lampun sytyttää ja sammuttaa oven liiketunnistin. Töihin lähtiessä asukas sulkee ulko-oven ja hetken päästä kaikki valot sammuvat. Aamun aikana hän ei ole edes miettinyt valojen ohjausta. Muun muassa tällaista on kodin valojen älykäs ohjaus.

– Siinä missä valaistuksen ohjaus oli ennen päälle-pois -kytkemistä, on siihen tänä päivänä rajattomasti mahdollisuuksia. Ledien myötä valot sekä himmenevät että vaihtavat värisävyään ja niitä voi ohjata kännykällä myös etänä, kertoo Ledvancen myynti-insinööri Kai Pietilä.

Perinteisen valaistuksen saa päivitettyä älykkääksi vaihtamalla valaisimeen älykkäät ledilamput, joita ohjataan kännykkään ladattavalla sovelluksella. Kodin valot voivat olla myös osa laajempaa kotiautomaatiojärjestelmää, joka huolehtii valojen lisäksi esimerkiksi lämmityksen, verhojen ja äänentoiston ohjauksista sekä kodin hälytyksistä.

Himmennys ja värin säätö voivat olla lampussa

Ensiaskeleen kohti automaattista valojen ohjausta voi ottaa tavallisilla seinäkytkimillä käytettävillä ledilampuilla, joissa on itsessään lisätoimintoja, kuten himmennys ja värilämpötilan säätö.

Seinäkytkimen ensimmäinen painallus sytyttää lampun täydelle teholle ja toinen painallus laskee valotason 30 prosenttiin. Esimerkiksi aamulla on mukavampi olla hetki himmeämmässä valossa, jonka saa käyttöön kytkimen napsautuksella. Valotaso nousee normaalitasoon seuraavalla perättäisellä kytkimen painalluksella.

Ledvancen toisen tuoteperheen lampuilla valo taas vaihtaa värisävyä lämpimästä 2 700 kelvinin värilämpötilasta viileään 4 000 kelviniin. Valikoimasta löytyy myös ledilamppuja, joihin integroitu liiketunnistin sytyttää ja sammuttaa esimerkiksi vaatehuoneen valot oven avauksen ja sulkemisen myötä.

Kun kodin lamput vaihtaa niin sanottuihin älylamppuihin, voi valoja ohjata langattomasti älypuhelimella. Älylamppujen tiedonsiirron ZigBee-standardi takaa sen, että eri valmistajien älylamput ovat yhteensopivia ja toimivat toistensa kanssa.

– Kun älylampussa on käytössä Zigbee-signaali, tarvitaan kotiin langaton ohjain, joka muuntaa kännykän WiFi-signaalin ZigBee-signaaliksi. Valikoimista löytyy myös Apple HomeKit -yhteensopivia älylamppuja, joita voidaan ohjata ilman erillistä langatonta ohjainta, Pietilä kertoo.

Langattomuus ulottuu myös ulkovaloihin

Älylamppuja voi ohjata myös puheella, kun kodin Bluetooth-älykaiuttimet ovat yhteydessä joko Amazonin Alexa- tai Applen Siri-pilvipalveluun. Puheohjauksen voi asentaa myös suoraan kännykkään.

– Valojen puheohjaus on uusi mukavuuden taso. Sohvalta nousun sijaan voit pyytää Alexaa sammuttamaan olohuoneen valot tai kehottaa Siriä himmentämään keittiövalon puoliteholle, Pietilä toteaa.

Valojen langaton ohjaus ulottuu myös ulos.

– IP-koteloidun ja kosteussuojatun pistorasiaohjaimen avulla parvekkeelle voi virittää vaikkapa etäohjattavat jouluvalot. Valoja voi ohjata ja ajastaa kännykällä esimerkiksi niin, että ne sammuvat nukkumaan mentäessä ja syttyvät pari minuuttia ennen herätyskellon soittoa, Pietilä kertoo.

– Pihalle taas voi viedä vaikka langattomasti ohjattavia pieniä ketjutettuja pollarivalaisimiamme, joiden johto on kytketty vesitiiviiseen pistotulppaan.

Liiketunnistimet sekä valojen himmennys ja ajastus auttavat säästämään valaistussähköä. Iso osa kodin sähkölaskusta leikkautuu kuitenkin jo sillä, kun hehkulamput korvataan ledilampuilla. Tämän päivän 6,5 watin ledilampusta saa yhtä paljon valoa kuin vanhasta 60 watin hehkulampusta.

– Tavallisen ledilampun päivittäminen älylamppuun nostaa tehon 10 wattiin. Toisaalta älylampun himmentäminen pienentää aina sähkönkulutusta, huomauttaa Pietilä.

Kotiautomaatio kulkee ohjausväylässä

Uutta kotia rakentaessa kannattaa hetki miettiä valaistusta ja sen ohjausta. Sähköasennusten yhteydessä kotiin on helppo tuoda langallinen ohjausjärjestelmä, joka muuhun kotiautomaatioon liitettynä helpottaa asumista ja tuo siihen lisämukavuutta.

Porilainen Jari Koskinen halusi, että perheen uuden kodin valaistus on helppokäyttöinen ja muuntuu eri tarpeisiin.

– Valaistustarpeet ja -toiveet voivat olla huomenna jotain muuta kuin tänään. Halusin myös, että valoja voi ryhmitellä samassa tilassa yhteen ja että kodin valaistuksesta voi rakentaa erilaisia tilanneohjauksia, Koskinen sanoo.

Koskisen Porin asuntomessualueelle rakennuttamaa Jokilammi-kotia valaisevat 3 000 kelvinin lämminsävyiset ledit. Kaksikerroksisessa 148 neliön omakotitalossa valopisteitä on runsaasti. Kattoon upotetut eritehoiset neliskanttiset ledivalaisimet antavat yleisvaloa, jota täydentävät sekä katosta roikkuvat ripustusvalaisimet että pistorasioihin kiinnitetyt luku- ja sisustusvalaisimet.

Valaistusta ohjaa ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmä. Automaattinen valaistusohjaus ei ulotu makuuhuoneisiin eikä ripustusvalaisimiin, mutta haluttaessa ne voidaan siihen myöhemmin liittää.

Esiasetetut valaistustilanteet helpottavat asumista ja valojen käyttöä. Juhlia varten valot himmenevät sopivaan tunnelmaan, kun taas arkiaamujen kahvihetkiä varten on paikallaan ruokapöydän kirkas valo. Yövalot eivät häiritse nukkujaa, mutta näyttävät tien kylpyhuoneeseen. Poissa-tilanne taas jättää valot päälle eteiseen ja ulko-oven luo. Pidempien lomien aikana valojen syttyminen ja sammuminen saa kodin näyttämään asutulta.

ABB-free@homessa valoja voi ohjata seinäkytkimillä ja -kosketusnäytöillä sekä älypuhelimella ja tabletilla. Jokilammissa valot saa päälle yksi- ja kaksiosaisista seinäkytkimistä, joista valot myös himmenevät. Esiasetetut valaistustilanteet otetaan käyttöön kännykän tai tabletin kautta.

– Haluan, että valaistuksen ohjaus on helppoa ja pelkistettyä ilman ylimääräisiä ohjaustauluja, Koskinen perustelee.

Pilven kautta älypuhelimeen tai tabletille

Koskisten kodinohjausjärjestelmään voidaan valaistuksen ohella liittää ovipuhelin, pistorasiaohjauksia, erilaisia hälytyksiä sekä äänentoiston, lämmityksen ja jäähdytyksen ohjausta.

– Ovipuhelimen kamerakuvan saa tuotua pilvipalvelun kautta älypuhelimen tai tabletin näytölle. Tällöin oven voi avata vieraalle etänä vaikkapa kaupan kassalta. Ovikellon soitto voidaan myös yhdistää pihavalojen ohjaukseen, kertoo ABB:n tekninen asiantuntija Sakari Hannikka.

Järjestelmä tukee Sonos-äänentoistolaitteita, jolloin esimerkiksi valot, ääni ja verho-ohjaus saadaan samaan tilanneohjaukseen. Kun kodin lähiverkossa toimivat Sonos-äänentoistolaitteet ovat yhteydessä Amazon Alexa -pilvipalveluun, voidaan valoja ja äänentoistoa ohjata myös puheella. Niin ikään lähiverkkoon kytkettyjen älykkäiden ledilamppujen ohjaus voidaan liittää järjestelmään. Pilvipalvelut mahdollistavat myös kodin hälytysten välittämisen asukkaan kännykkään.

– Kosteusanturiin yhdistetty hälytin voi kytkeä pesukoneen pistorasian pois päältä tai ohjata vedenjakelun katkaisevaa kotona-pois-kontaktoria. Asukas voi saada hälytystiedon sähköpostiin tai mobiililaitteen kosketusnäytölle, Hannikka huomauttaa.

Automaatio muuttaa asennustöitä

Kotiautomaatiojärjestelmän ohjauskeskus säätimineen ja muine komponentteineen asennetaan kodin sähkökeskukseen. Jos keskustila on kortilla, voidaan esimerkiksi valoja ohjaavat säätimet asentaa huoneiden seinäpainikkeiden taakse.

Kun sähköasentaja on työnsä tehnyt, otetaan kodinohjausjärjestelmä käyttöön tabletin sovelluksen tai tietokoneen kautta. Ohjelmointi on helppoa, kun ohjaukset linkitetään kuvaruudun kosketusnäytöllä haluttuihin kuormiin ja kytkimiin. Ohjauksiin on myös helppo tehdä muutoksia niin, että mistä tahansa järjestelmän painikkeesta tai kytkimestä voi ohjata minkä tahansa tilan valoja.

– Väyläpohjaisessa järjestelmässä ohjauskaapelit ja vahvavirtakaapelit kulkevat erillään, mikä helpottaa muutosten tekemistä jälkikäteen. Jokaisella valaistuskytkimellä on oma osoitteensa, jolloin niihin voidaan linkittää haluttua ohjausta ilman uusien johdotusten tarvetta, sanoo Hannikka.

– Usein ensimmäinen asumisvuosi uudessa kodissa kertoo, millaiseksi valaistuksen ja muiden laitteiden ohjaustarve muodostuu. Tällöin on hyvä, että asukas itse voi tehdä haluamansa muutokset, Hannikka toteaa.

Marjukka Puolakka, teksti
Maria Heinola, kuvat

Olohuone-keittiötä hallitsee näyttävä trumpettivalaisin.

Sisustusvalaisimet täydentävät kodin yleisvalaistusta ja tuovat tunnelmaa iltoihin.

Väyläohjattu valaisinkytkin.

Kodinohjaus-järjestelmän kosketusnäyttö