Sähkötöiden usein kysytyt kysymykset

Vastauksia sähköistystä, sähköturvallisuutta, energiatehokkuutta ja kodin sähkövarustelutasoa sekä viihtyvyyttä koskeviin kysymyksiin.

HUOM!

Jos et löydä täältä vastausta omaan pulmaasi, ota yhteyttä. STUL ry:n tekniset asiantuntijat vastaavat Löydä sähkömies -palvelun käyttäjien kyselyihin henkilökohtaisesti.

Kysymys koskien rikkoutunutta valaisinta

”…valaisimen kytkimen suoja on lohjennut ja käytössä on teipillä korjattu tai löysällä liitoksella varustettu vanha jatkojohto…” Tilannetta vaikea korjata, kun yksikään sähköalan liike ei suostu näitä ”pikkujuttuja” korjaamaan. Viime keväänä taisin kaikki soitella läpi. Mistähän sen sähkömiehen oikeasti löytää?

Vastaus:

Tällaiseen pieneen korjaukseen voi tosiaankin olla vaikea löytää ammattilaistekijää. Jos et ole vielä kokeillut niin katso löytyisikö Löydä sähkömies -palvelusta sinulle apua tähän.

Mutta ihan välttämättä ammattilaista ei tarvita, ks Tukesin ohjeita Kodin sähkölaitteistojen kunnossapitoon.

Sivulla 17 on luettelo erilaisista maallikolle sallituista sähkötöistä, joihin esitetyt pienet korjaukset kuuluvat. Löytyisikö lähipiiristäsi tai tuttavistasi käsistään tarpeeksi näppärä henkilö, joka voisi tuon vaihtaa?

Kysymys sähkösopimuksesta

”Asumme paritalossa, jossa on hallinnanjakosopimus. Alakerrassa sulaketaulussa on 3 mittaria, mutta pitäisi saada tietää, että mihin mittariin menee mitkäkin sähköt? Pitäisi joku tolkku siihen saada, että pystyisi alkaa muuttamaan sopimusta. Apua tarvittaisiin…”

Vastaus:

Vaikea tilanne tuo on, mutta selvitettävissä. Tämän selvittäminen vaatii:
– sähköistysalan ammattilaisen ja tähän www.löydäsähkömies.fi asentajat ovat lähtökohtaisesti kykeneviä, vaikkei tämä ihan perussähkötyötä olekaan
– sähköjen katkaisemisen mittausten ajaksi
–  jokaisen kulutuspisteen = pistorasiaryhmän, valaisinryhmän, LVI-laitteen sähkönsyötön yms. läpikäymisen mittaamalla sen toteamiseksi, mikä on yhteydessä mihinkin mittariin.

Välttämättä jokaista pistettä ei tarvitse tutkia, sillä mittausten edetessä voi sähköjen osittelu tulla selväksi nopeamminkin, mutta puhutaan kuitenkin useiden tuntien työstä ja sähkökatkosta. Kiinteistöstä pitäisi löytyä myös sähköpiirustukset, jotka voisivat edesauttaa tutkintaa huomattavasti.

Mistä tiedän, että sähkömies on luotettava?

Luotettavuus on koko Löydä sähkömies -palvelun perusajatus. Sivustolta löytyvät sähkömiehet ovat kiinnostuneet asiakaspalvelusta ja kouluttautuneet toimimaan erityisesti kuluttaja-asiakkaiden kanssa. Jokaisen sähkötöitä tekevän yrityksen tulee olla rekisteröitynyt TUKESin sähköurakoitsijarekisteriin. Jäsenyys STUL:ssa kertoo yrityksen luotettavuudesta ja halusta ylläpitää ja kehittää ammattitaitoaan.

Voiko sähköistyksille tehdä jotain myös vanhassa talossa?

Tottakai ja vielä helposti. Vanhojen talojen sähköasennukset täyttävät yleensä rakennusajan aikaiset vaatimukset. Kuitenkin sähkölaitteiden määrän jatkuvasti kasvaessa tulee pulaa pistorasioista, valaistuksessa ei ole säätöä, vanhat sähkölämmittimet ovat energiatehottomia, automaatiotaso on olematon – lista on pitkä. Uudenaikaistamalla sähköasennukset voi parantaa energiatehokkuutta, käyttömukavuutta ja turvallisuutta.

Voinko todella säästää sähkölaskuissa?

Aiemmin sähkölaitteiden energiakulutukseen ei kiinnitetty paljonkaan huomiota. Energiankulutusta ja sähkölaskua pienennät helposti esimerkiksi valaistuksen ja lämmityksen ohjausta ja säätöjä parantamalla.

Miten voin parantaa kotini turvallisuutta?

Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus kertoo, ovatko sähköasennukset kunnossa. Turvallisuutta parannat esimerkiksi lisäämällä vikavirtasuojauksen ja vaihdattamalla epämääräiset jatkojohdot kiinteisiin pistorasioihin. Murtohälytysjärjestelmä ja vesivuodoista hälyttävä kosteusvahti antavat sekä turvallisuutta että mielenrauhaa.

Mitä hyötyä sähkösuunnittelusta on?

Hyvällä suunnittelulla varmistat toiveiden ja tarpeiden mukaisen lopputuloksen. Ja sen että asennuksia ei tarvitse korjailla jälkeenpäin.

Paljonko sähköasennustyö maksaa?

Asennustyön hinta riippuu kohteesta ja toiveista. Onko esim. kyse yksittäisen pistorasian lisäyksestä vai laajemmasta sähköistyksien päivityksestä. Sähkömies pystyy kertomaan kustannukset, kun olette kartoittaneet tarpeet. Asennustyön kustannuksia voi kulloinkin voimassa olevien säädösten mukaisesti vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.  Kustannuksia laskiessa on hyvä huomata, että energiankäyttöä tehostavat ratkaisut tuovat sijoitusta takaisin pienentyneenä sähkölaskuna, asumismukavuutena ja turvallisuutena. Moderni sähköistys lisää myös kiinteistön ja huoneiston arvoa.

Kannattaako sähkömukavuuteen panostaa?

Talon tai huoneiston asumismukavuus, käytettävyys ja helppohoitoisuus parantavat elämän laatua. Tarpeet vaihtelevat elämäntilanteiden ja iän mukaan. Lapsiperheet arvostavat erityisesti vaivattomuutta ja seniori-ikäisille eniten hyvinvointia tuovat erilaiset turvallista itsenäistä asumista lisäävät ratkaisut. Vastaus on siis kyllä, mukavuuteen kannattaa panostaa! Sitä paitsi talon tai huoneiston helppohoitoisuutta lisäävät ratkaisut parantavat aina myös sen jälleenmyyntiarvoa.

Olenko vastuussa taloni huonosta sähköistyksestä, jos myyn sen?

Asunnon myyjällä on ns. haltijan vastuu eli hän on vastuussa asunnon kunnosta ostajalle. Sama koskee asunnon kaikkia osia ja järjestelmiä, myös sähköasennuksia.

Myyn taloani. Tuoko sähköistyksen kunnon tarkastus kodilleni lisäarvoa?

Kun kodin sähköistyksen taso ja tila kartoitetaan alan ammattilaisella, hän antaa siitä allekirjoitetun, kirjallisen dokumentin. Tällä voit osoittaa ostajalle, että asunnosta ei sähköasennusten osalta löydy ikäviä yllätyksiä, jolloin myös ostopäätös on helpompi tehdä.

Rakennan juuri taloa. Miksi minun kannattaisi palkata sähkömies?

Sähköasennusten tekeminen on sallittua vain pätevyyden omaaville ammattilaisille. He osaavat tehdä suunnitelmat, valita oikeat tarvikkeet ja tehdä asennukset siten, että voit olla varma lopputuloksen turvallisuudesta ja toimivuudesta. Ammattilaiselta saat luotettavasti tietoa erilaisista edistyksellisistä sähköistysratkaisuista.

Haluaisin olla ekologisempi. Mitä minun kannattaa tehdä?

Sähköisillä ohjausjärjestelmillä ja kulutusta mittaamalla tehostat energiankäyttöä ja parannat ekologisuutta. Valaistuksen uusiminen, liiketunnistimet ja esimerkiksi lämmityksen ja ilmastoinnin säätöjen tarkistaminen tuo säästöjä energiankulutuksessa. Aurinkopaneeleilla voit tuottaa itse sähköä täysin päästöttömästi. Panosta tasokkaisiin kodin koneisiin ja saat laitteet, jotka toimivat energiatehokkaasti! Nämä tunnistat merkistä A+++.

Kotini on jatkojohtoja pullollaan. Mitä voisin tehdä?

Korvaa jatkojohdot kiinteillä pistorasioilla. Niitä on harvoin riittävästi tai oikeassa paikassa. Pyydä sähkömiestä asentamaan pistorasioita juuri sinne ja niin paljon kuin tarvitset. Saat pistorasioita juuri niin paljon kuin tarvitset ja haluat, mikään säädös ei rajoita niiden määrää.

Kotini valaistus ja katkaisimet ovat rumia ja pilaavat sisustusta. Mikä avuksi?

Tänä päivänä löytyy kytkimiä ja valaisimia joka tyyliin, muotoon aikakauteen ja väriin. Valaisimissa löytyy tuhansia vaihtoehtoja. Pyydä sähkömies kotiin esitteiden kanssa näyttämään, millaisia ratkaisuja on tarjolla.

Sulakkeet palavat jatkuvasti. Onko se vaarallista?

Sulakkeen palaminen johtuu ylikuormituksesta tai muusta sähköviasta. Molemmat voivat aiheuttaa palovaaran ja myös sähköiskun vaaran. Pyydä sähkömiestä tarkastamaan sulakkeen palamisen syy ja korjaamaan asia.

Onko totta, että lain mukaan sähkötöitä saa tehdä vain alan ammattilainen?

Sähköasennuksia saa tehdä vain sähköalan ammattilainen, joka täyttää tietyt pätevyysvaatimukset. Ammattitaidottomasti ja väärin tehdyt sähköasennukset vaarantavat sähköasennuksen käyttäjän hengen ja omaisuuden aiheuttamalla sekä palo- että sähköiskuvaaran.

Millä perusteella olette valinneet listalla olevat sähköasennusliikkeet?

Löydä Sähkömies-haussa olevat sähköliikkeet ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n jäsenet. Erikseen olemme nostaneet esiin ne yritykset, jotka ovat käyneet STUL-asiakaspalveluvalmennuksessa ja panostaneet näin asiakaspalveluosaamiseensa. STUL:n jäsenyys on vahva viesti ammattilaisuudesta ja yhteiskuntavastuullisuudesta, sillä jäseneksi hyväksytään vain moitteettomasti toimivat yritykset.

Polaria-valaisinpeilikaapin ohjeessa mainittiin:

”Vuoden 2008 alusta lähtien uusissa rakennuksissa myös pesutilan valaisimelle tuleva sähkövirta pitää vikavirtasuojata. Huom! Mikäli vikavirtasuojaus on järjestetty huoneiston sähkökaapissa, ei valaisinpeilikaapissa saa olla omaa erillistä kytkintä. Kaksinkertainen vikavirtasuojaus aiheuttaa toimintahäiriöitä.”
Onko tuo kaksinkertaisuus-asia yleinen ja tunnettu ammattilaisten keskuudessa, Suomessa ja muualla jos asia pätee myös muissa maissa?

Tuo kaksinkertainen suojaus on harvinaista. Toisaalta tarpeeton, mutta ei kuitenkaan kielletty. Jos vikavirtasuojia on kaksi peräkkäin, virhelaukaisujen todennäköisyys voi kasvaa. Yleensäkin valmistajan ohjeita on syytä noudattaa.

Meillä on vanha omakotitalo, jonne tarvitaan uusi sähkökaappi ja rasioita ja johdot pitäisi uusia. Paljonko tämä mahdollisesti maksaa?

Hinta-arvion tekeminen on antamiesi tietojen perusteella mahdotonta. Ota yhteyttä  paikalliseen sähköurakoitsijaan (ks. Löydä sähkömies -hakupalvelu) ja pyydä hänet katsomaan tilat ja keskustelemaan toiveistasi ja tarpeistasi. Tämän jälkeen saat häneltä ehdotuksen toimenpiteistä ja hinta-arvion tai tarjouksen. Jos kyseessä on mittava remontti, hyvä vaihtoehto on aloittaa teettämällä ensin sähkösuunnitelma urakoitsijalla tai sähkösuunnitteluyrityksellä ja pyytää sen perusteella sitten tarjouksia asennustyöstä. Sähkösuunnitelma varmistaa tarjousten vertailukelpoisuuden.

Katso myös Sähköturvallisuuden Edistämiskeskus STEK ry:n Kysy sähköstä -palvelu.