VAIHDANKO PALANEEN LAMPUN VAI PARANTAISINKO VALAISTUSTA?

Näin kaamosaikaan on valon tarve kodeissa suurimmillaan.  Samaan aikaan moni meistä joutuu myös sisustuskärpäsen puremaksi. Uusien seinäpintojen, huonekalujen ja tekstiilien rinnalla valo on tehokas sisustuskeino ja tunnelman täydentäjä.

Energiansäästölampun kelmeä valo on historiaa, sillä tarjolla ovat ledit täysin uusine mahdollisuuksineen.

Ajatus energiansäästöstä lämmittää jokaisen mieltä, mutta uusien valaistusratkaisujen käytännön hyöty koetaan ennen kaikkea asumisen viihtyisyytenä.

Osa siitä on puhdasta psykologiaa: valon määrä vaikuttaa ratkaisevasti ihmisen vireystilaan. Tämä on jokaisen helppo itse todeta juuri nyt, kun elämme vuoden pimeintä aikaa. Punainen valo luo lämpöä, dynamiikkaa ja vitaalisuutta, kun taas sinisen ilmavuus ja keveys kannustavat ajatteluun ja haaveiluun. Vihreä valo rauhoittaa ja tasapainottaa olon levolliseksi.

Monen kodin toiminnot hoituvat jo nyt lähes automaattisesti lisäten asumisen mukavuutta ja turvallisuutta.

Niistä valaistus on ehdottomasti näkyvin. Valaistuksen uudistaminen muuttaa tilan ilmettä heti, parantaa kodin toimivuutta ja jopa säästää sähköä.

– Jatkossa tulemme näkemään täysin uudenlaisia valaisimia, joita emme tänä päivänä osaa vielä kuvitellakaan. Jo nykyisin ledit etenevät taipuisina nauhoina ja sijoittuvat pienikokoisina moduuleina paikkoihin, jonne halogeenilla ei ole asiaa, kertoo tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Löydä sähkömies -palvelusta.

Ledit voi valjastaa aidosti sisustuskäyttöön muun muassa pintoihin integroiduilla lediratkaisuilla ja valaistusjärjestelmillä, jotka ohjaavat valaisinryhmiä, valaistustasoa ja värisävyä. Lisäksi kodinohjausjärjestelmillä voi automatisoida valaistuksen sopimaan asukkaiden kulloisiinkin tarpeisiin.

– Erityisesti valaistuksen osalta visioilla on nyt mahdollisuus muuttua osaksi arkipäivää. Hehkulampun poistuminen kaupoista johti katseet kohti uutta tarjontaa, jossa ledit nousivat suureksi kiinnostuksen kohteeksi, Kauppila sanoo.

Paranna tasoa ja nauti

Parhaimmillaan perusvalaistus ei nouse esiin häiritsevästi ja sitä täydennetään sisutuksellisilla valaisimilla.

Kiinteästi asennettavien valaisinten sähköä varten tarvitaan sähköpisteet kattoon tai seiniin.

Sisustusvalaisimille kannattaa asennuttaa riittävästi pistorasioita, ettei lattioilla kulje jatkojohtoja pölyä keräämässä.

– Huomion laajentaminen yksittäisestä lampusta kohti kodin koko valaistusta on innostavaa, ja kotia kannattaakin suunnitella kokonaisuutena. Tutustu uusiin valaisimiin ja silmäile kotisi sähköistyksen tämän päivän tasoa. Vanhemmissa asunnoissa sähköpisteiden määrä on yleensä vaatimaton ja pistorasioita on usein liian vähän tai ne ovat rikki, Jenna Kauppila sanoo.

Mukavuutta ja sähkön säästöä saa aikaan myös liike- ja läsnäolotunnistimilla, jotka sähkömiehen on helppo käydä asentamassa valokytkinten paikalle tai niiden yhteyteen.

Liikkeestä syttyvä valo on tuttu pihalta, mutta tunnistinten siirtyminen sisätiloihin kesti hieman kauemmin. Eteinen, wc, kylpyhuone, käytävät, varasto ja autotalli ovat luontevia tiloja valaistuksen liike- ja läsnäolo-ohjaukselle.

– Kun automatiikkaan kerran tottuu, siitä ei enää halua luopua. Se pitää jokaisen remontoijan muistaa, että sähkötyöt on teetettävä sähköurakoitsijalla. Muutostyöt ja tarvikkeet eivät maksa paljoa hyötyihin nähden ja asumisen mukavuus hyppää heti toiselle tasolle. Kun asiantunteva sähkömies on paikalla, hän voi samalla lisätä tarvittavat pistorasiat ja sähköpisteitä myös muita kodin sähkölaitteita varten.

Sähköasennustyöstä syntyviä kuluja voi vähentää verotuksessa kotitalousvähennyksenä.

Kuva: Sähköinfo Oy / Tuomas Sauliala