Toimiva ja kaunis piha ilahduttaa jokaisena vuodenaikana

Kysyimme äskettäin omataloyhtiö.fi- ja puutarha.net -sivustojen käyttäjiltä pihapiirin sähköistystarpeista. Kyselyyn vastasi kaikkiaan lähes tuhat henkilöä.

Piha-alueiden valaistus kuntoon

Kyselyn tuloksissa sähköistyksen ykköskohteeksi nousi tarve pihan kulkureittien valaisemiseen. Kun viime talvena luita murtanut liukkaus on vielä tuoreessa muistissa, tämän valinnan ymmärtää hyvin. Yhdistelmä pimeys ja jäinen piha on vaarallinen. Vaikka valaisemalla ei saa liukkautta pois, valaistus tuo kuitenkin turvaa paljastamalla pahimmat jääkohdat.

Yllättävä havainto kyselystä tähän aiheeseen liittyen oli, että pihakäytävien sulanapitoa sähköistyksen keinoin ei nähty kovinkaan tärkeäksi. Se on kuitenkin varteenotettava keino estää tapaturmia omalla pihalla!

Valaistukseen liittyi toinenkin piha-alueiden sähköistystarve, nimittäin valaistuksen liiketunnistin. On energian tuhlausta pitää koko ajan päällä pihan yleisvalaistusta. Kun asennutetaan liiketunnistimet, valot syttyvät silloin, kun joku pihalla liikkuu ja sammuvat sitten, kun laitteisto ei liikettä havaitse.

Kyselyyn vastaajista monet kokivat tarpeelliseksi valaista myös istutukset. Ne pääsevätkin oikeuksiinsa kaikkina vuodenaikoina hyvin valaistuina.

Pihan valaistuksen luonne on muuttunut. Pelkän valon antamisen sijaan valolla pyritään samalla korostamaan esimerkiksi pihan kasveja tai näyttäviä yksityiskohtia.

Yhä useammat ripustavat syksyn pimeiden tultua ja viimeistään joulun alla koristevaloja pihalle, terassille tai parvekkeelle. On kätevää, jos ulos on tätä varten asennutettu pistorasia. Se on tarpeen myös ulkorakennuksissa ja mm. silloin, kun pihalla halutaan käyttää sähköisiä työkaluja. Mitä vähemmän joutuu turvautumaan jatkojohtoihin, sitä turvallisempaa on sähkön käyttäminen piha-alueillakin.

Sähköistyksellä huvia ja hyötyä pihaan

Talvella tarvitaan auton moottorin lämmitystä ja tätä varten sähkötolppa, jonka reilut kuusi prosenttia vastanneista tiesi pihan sähköistyksen kohteeksi. Sähköauton latauspiste oli vielä harvan tarvelistalla. Sähköautojen yleistyminen edellyttää kuitenkin, että kotona ollessa voi auton akuston ladata.

Ruuan laittaminen ulkona on huoletonta ja hauskaa. Ja vielä hauskempaa se on, jos on käytettävissä sähkövirtaa keittämiseen, paistamiseen ja vatkaamiseen. Kannattaakin kutsua ammattilainen paikalle asentamaan ulko-olosuhteisiin sopivia pistorasioita kesäkeittiöön.

Sähkötyöt kuuluvat ammattilaiselle

Löydä sähkömies -palvelun kyselyssä tiedusteltiin myös sitä, milloin sähköasentaja on viimeksi käynyt tekemässä uusia tai korjaamassa vanhoja sähköistyksiä piha-alueilla. Kolmasosa vastaajista kertoi näin tapahtuneen viimeisten 2-4 vuoden sisällä. Viidennes totesi, ettei ole käynyt koskaan. Kymmenen prosenttia tiesi, että piha-alueilla on sähköasentaja tehnyt töitä viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Jos unelmana on saada toimiva, viihtyisä piha, sähköistyksellä voi ainakin osittain sitä toteuttaa. Kesä on parasta aikaa kaapelien maahan kaivamiseen.
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL esittää yhden toivomuksen: ethän vaaranna omaa tai muiden turvallisuutta, vaan pyydä oikeudet omaava sähköurakoitsija käymään! Ideoikaa yhdessä, mutta jätä asennustyö ammattilaisen tehtäväksi.