SUUNNITELMISSA KODIN RAKENTAMINEN TAI REMONTOIMINEN?

Vihdoin seinät alkavat valmistua ja ensimmäisiä kiinteitä kalusteita asennetaan, on siis aika kutsua paikalle sähkömies. Menikö oikein? No ei todellakaan mennyt, mikäli sähkömies on tulossa vasta ensimmäistä kertaa paikalle.

Kodin sähköistyksestä näkyvillä on vain pieni osa, sillä valtaosa sähköistä on piilotettu rakenteisiin. Jotta saadaan aikaiseksi hyvän näköinen lopputulos ilman turhia, rahaa vieviä purkamisia ja muutoksia, kannattaa sähkösuunnitteluun panostaa, ja tehdä se ajoissa.

– Jälkikäteen tehtäessä sähkön vieminen sähkökaapista huoneeseen tarkoittaa usein urien tekemistä seiniin, jolloin myös maalaus- ja muut pintakäsittelytyöt menevät uusiksi. Toinen vaihtoehto on asentaa johdot seinäpinnalle ja koteloida ne, mutta tämäkään ei ole paras ja silmää miellyttävin ratkaisu, tietää Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti OrrbergSähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.

Sähkömies paikalle heti alussa

Orrberg kannustaa pyytämään asiantuntevan sähkömiehen paikalle heti kun rakennus- tai remonttiprojektiin on päätetty ryhtyä. Sähköistystarpeiden kartoituksessa on syytä huomioida paitsi nykyiset elämisen ja asumisen tavat myös tulevat, esimerkiksi ikääntymisen mukanaan tuomat vaatimukset.

Ammattilaiset tuntevat sähköturvallisuusmääräykset ja osaavat ehdottaa jokaisen perheen yksilöllisiin tarpeisiin sopivia, edistyksellisiä sähköistysratkaisuja. Sähkösuunnitelman voi pieniin rakennuskohteisiin ja remontteihin tilata sähköurakoitsijalta. Isommissa rakennus- ja saneerausurakoissa käytetään yleensä erillistä sähkösuunnittelijaa.

Kätevimmin omalla asuinseudulla toimivan, oikeudet omaavan sähköurakoitsijan yhteystiedot löytyvät tätä varten perustetusta hakupalvelusta. Löydä sähkömies -palvelussa mukana olevat yritykset ovat kaikki Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:njäseniä.

Asennustarvikkeet ja sähkölaitteet sähkömiehen kautta

– Me sähköistysalan ammattilaiset toivomme, että ihmiset eivät ostaisi asennustarvikkeita ja -laitteita nettikaupoista tai rautakaupoista. Suosittelemme panostamaan sen verran omaan ja perheen turvallisuuteen, että annetaan sähkölaitteidenkin hankinta ammattilaisen tehtäväksi, toivoo Matti.

Ammattilaistukkukauppojen valikoimista löytyy kaikki tarvittava eli muun muassa kodin lämmitys- ja ohjausjärjestelmiä, automaatioratkaisuja, ledivalaisimia, kytkimiä, pistorasioita ja muita tarvikkeita, joita ei välttämättä rautakaupoissa näekään.

– Kaikkiin tarkoituksiin on tarjolla tuotteita, joille niiden valmistaja myöntää STUL-takuun. Siitä korvataan tuotteen vaihto ja asennus, jos laite joudutaan vaihtamaan tuotevian takia, selvittää Orrberg.