
NOSTA YRITYS UUTEEN VALOON – VIISI SYYTÄ MIKSI SE KANNATTAA
Valolla on yritystoiminnassa monta tehtävää: hyvä valaistus vaikuttaa brändimielikuvaan, viihtyisyyteen, tuottavuuteen, taloudellisuuteen ja turvallisuuteen. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin monella tavalla. On kyseessä sitten toimisto tai tuotantotila, järkeistetty valaistus tuo merkittäviä etuja jo yksin huoltovapauden kautta.
1. Julkisivun valaistus kohentaa mielikuvaa
Rakennuksen ja visuaalisen ilmeen näkyvyys on osa brändimielikuvaa. Ei ole myöskään sama, millainen valaistus tervehtii saapujaa ajo- ja kävelyväylillä sekä ulko-ovella. Sisällä haluttua vaikutelmaa tuetaan valolla. Valaistus on yksi tärkeimmistä keinoista, kun tilan halutaan muuntautuvan erilaisiin tarpeisiin ja tunnelmiin, on kyse sitten pienistä tiloista tai suurista tilakokonaisuuksista. Pääroolissa on itse valo, sillä valaisin on usein saumaton osa kokonaisuutta ja joskus jopa häivytetty näkymättömiin.
2. Oikein valitussa valossa viihdytään
Nykyaikaiset valaisimet tarjoavat täysin uusia vaihtoehtoja, loistelamppu keskellä huonetta edustaa historian havinaa. Valon ja valaistuksen merkitys viihtyvyyteen on jokaisen helppo itse todeta etenkin vuoden pimeimpänä aikana. Valaistusta ei tule suunnitella valaisimen, valonlähteen tai hinnan mukaan. Niitä tärkeämpää on, mihin paikkaan ja mihin tarkoitukseen valoa tarvitaan. Valo voidaan valjastaa luomaan tunnelmaa myös odotustiloissa tai taukotiloissa, sillä valon eri sävyt vaikuttavat eri tavoin. Punasävyisellä valolla luodaan lämpöä ja vitaalisuutta, kun taas sinisen ilmavuus ja keveys kannustavat ajatteluun.
3. Valo tuo vireyttä ja tuloksia
Kenenkään ei tulisi tyytyä huonoon, välttävään eikä edes keskinkertaiseen valaistukseen. Hyvän valaistuksen myötä työskentely muuttuu mielekkäämmäksi ja virheet yleensä vähenevät. Iän karttuessa valontarve myös kasvaa. Yksilölliset valaistusratkaisut osaavat huomioida millaista valaistusta kukin käyttäjä tarvitsee. Ne säätävät valon liikkeen, läsnäolon ja vaikkapa päivänvalon mukaan. Valaistus kannattaa suunnitella tarkkaan kokonaisuutena, jottei ainoastaan tehokkuuteen ja valaistuksen kestävyyteen panostaminen tee ympäristöstä kolkkoa ja luotaantyöntävää.
4. Ledi ja ohjaus tarjoavat selvää säästöä
Taloudellisen edun laskeminen on usein helpointa. Merkittäviä säästöjä saadaan jo pelkästään vaihtamalla vanhojen loisteputkien sijaan tilan tarpeisiin optimoidut ledivalaisimet. Tällöin sähkönkulutus putoaa puoleen ja valon määrä kaksinkertaistuu. Enää ei tarvitse valaista suuria, harvoin käytettäviä tiloja turhaan. Ledivalaisimilla ja valon ohjauksella saadaan säästöä samalla, kun lisätään mukavuutta. Esimerkiksi varastotilan valaisimet kannattaa kytkeä tunnistamaan kulkija, syttymään juuri ennen saapumista ja sammumaan viiveellä poistumisen jälkeen.
5. Valoisuus luo turvaa
Valossa tulee ensisijaisesti nähdä toimia. Tärkeimpiä valaistuskohteita ulkona ovat kulkureitit, ulko-ovien edustat sekä erilaiset muuten pimeäksi jäävät nurkkaukset. Valaisimet ja niiden kohta kannattaa harkita tarkoin, jottei esimerkiksi oven lukko ja kahva jää varjoon ovea käytettäessä. Määrätyissä paikoissa näkemisen lisäksi on hyvä näkyä. Näin etenkin esimerkiksi kohteissa, jotka ovat alttiita rikoksille tai ilkivallalle. Usein yrityksissä varastoidaan suuria taloudellisia arvoja, ja valolla on iso rooli rikosten ehkäisyssä.
Yrityksen tilojen valaisinkartoitus kannattaa tehdä yhdessä sähköurakoitsijan tai sähkösuunnittelijan kanssa, jolloin saa selville valaisinten ja valon ohjauksen nykytarpeen. Etenkin tiloissa, joissa on useita eri käyttötarkoituksia tai -tilanteita, valaistus ja sen ohjaus vaikuttavat niin käyttömukavuuteen kuin taloudellisuuteen. Vaikka valopisteitä on usein sijoitettu harvakseltaan, saattavat ne hyvinkin riittää, sillä ledivalaisimet ovat hehku- ja loistelamppuja valovoimaisempia erityisesti suhteessa niiden vaatimaan tehoon.
Kiinteiden valaisimien asentaminen on aina ammattitaitoisen sähköasentajan tehtävä. Sellaisen löytää tästä sähköistysalan yhteisestä www.löydäsähkömies.fi-palvelusta.