NOLLAVIAN VAARA HÄMMENTÄÄ

4.1.2017

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes varoitti 2.1.2018 tiedotteessaan tykkylumen vaaroista. Tukes nosti esiin myös nollavian, joka voi syntyä kiinteistön sähköistyksiin, jos tykkylumi vaurioittaa sähköverkkoja.

Nollavika voi rikkoa rakennuksen sähkölaitteita ja aiheuttaa sähköisku- ja tulipalovaaran. Nollavian seurauksena kiinteistön sähkölaitteiden metalliset kuoret voivat tulla jännitteisiksi ja jännite voi nousta pahimmillaan 230 voltista 400 volttiin.

Tukesin mukaan kyseessä saattaa olla nollavika, jos esim. kiinteistön valot palavat normaalia kirkkaammin tai himmeämmin tai jos henkilö saa sähköiskun metallikuorisesta laitteesta. Tukes kehottaa katkaisemaan sähköt pääkatkaisimesta ”varovaisuutta noudattaen”.

Tukesin uutisointi on aiheuttanut kansan keskuudessa jonkin verran hämmennystä. Moni kysyykin, miten tavallinen ihminen pystyy arvioimaan, kuinka sähköt katkaistaan varovaisuutta noudattaen.

Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta kertoo, että nollavika on todella harvinainen, mutta voi pahimmillaan aiheuttaa Tukesin tiedotteen mukaisen vaaran.

– Sähkökeskuksen kytkin itsessään on muovia, joten sen käyttäminen on pääsääntöisesti turvallista. Sen sijaan metallisen keskuksen koskettaminen voi olla vaarallista. Siksi keskuksen runkoon ei pidä koskettaa, jos epäilee nollavikaa, Orrberg opastaa.

– Keskuksen avaaminen voi kuitenkin olla mahdotonta koskematta metalliin. Jos näin on, paikalle tulee kutsua sähkömies hoitamaan asia tai odottaa kunnes verkkoyhtiö katkaisee sähköt. Minkään kotikutoisen ”eristeen” käyttö jännitteistä osaa käsiteltäessä ei takaa turvallisuutta.

Sähkömiehen yhteystiedot omalta asuinalueeltasi / lähialueelta löydät tästä hakupalvelusta.