Kotitalousvähennys laskee hieman – edelleen hyvä etu remontoijalle

Kodin ja vaikkapa vapaa-ajan asunnon korjauksien ja huollon työkustannuksia –  eli esimerkiksi sähköistyksien kunnossapito- tai perusparannustöistä syntyviä työkustannuksia – voi vuonna 2019 vähentää 50 % osuudelta 2 400 euroon saakka henkilöä kohden. Omavastuu on 100 euroa.  Puolisot saavat siis vähentää vuonna 2019 yhteensä 4 800 euroa.

Vuonna 2020 kotitalousvähennys on hieman pienempi. Sitä voi hakea 40 %:lle työn osuudesta ja maksimimäärä henkilöä kohden on 2 250 euroa. Omavastuu pysyy 100 eurossa. Puolisoiden yhteenlaskettu vähennysoikeus on siten ensi vuonna 4 500 euroa.

Vähennys tehdään ansiotulojen veroista, mikä tarkoittaa juuri vähennyssumman suuruista etua.

Satsaa elämän laatuun hiilijalanjälkeä pienentäen

Sähköistykseen satsaaminen on samalla panostamista elämän laatuun, sillä toimivassa kodissa on ilo asua. Lisäksi edistyksellinen sähköistys parantaa yleensä energiatehokkuutta, josta puolestaan voi seurata aikaisempaa pienempi sähkölasku. Oma sähköntuotanto aurinkopaneeleilla on yhä suositumpaa ja myös paneelien asennuttaminen on kotitalousvähennyksen piiriin kuuluvaa työtä!

Lähtökohta on, että sähkön käytön on oltava aina olosuhteista riippumatta turvallista niin sisä- kuin ulkotiloissakin. Kutsu ammattitaitoinen sähkömies paikalle, jos et ole varma siitä, onko nykyiset sähköasennukset tehty osaavan ja valtuutetun urakoitsijan toimesta. Samoin on syytä pyytää ammattilaisen apua, jos sulakkeet palavat vaikkapa silloin, kun käytät useita sähkölaitteita samanaikaisesti, kodissasi on häiritsevän paljon jatkojohtoja, jokin pistorasia tai valokytkin on rikkoutunut tai tummunut tai koskiessa tuikauttaa sähköiskun tai jos valot eivät pala tasaisesti vaan värisevät ja välkkyvät.

Kun sähköstä on kyse, mitään riskiä hengen tai omaisuuden vaarantamiseksi ei pidä ottaa.

Tänä päivänä sähköistykseltä kannattaa vaatia muutakin kuin turvallisuutta. Ajanmukainen tasokas sähköistys helpottaa ylläpitoa nostaen näin rakennusten ja huoneistojen arvoa.

Muistathan, että jos olet myymässä kotiasi, kunnossa oleva sähköistys on yksi myyntivaltti. Ja jos olet ostamassa uutta kotia, kannattaa ottaa etukäteen selvää, millä tasolla sähköistykset ovat. Ammattilaisen tekemä sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa piilevätkin vaaranpaikat ja samalla saa opastusta uusista ratkaisuista.

Löydä sähkömies –palvelussa on tarjolla paljon tietoa sähköstä. Mikä parasta, siellä on hakupalvelu, jonka avulla löydät omalta asuinalueeltasi osaavan, valtuutetun sähköasennusyrityksen.

Tietoa kotitalousvähennyksestä verohallinnon sivuilla