Kahta en vaihda, ja toinen niistä on sähkömies

Neljä vuotta sitten, kun Satu ja Antti Valldén valmistautuivat edellisen asuntonsa täysremonttiin, he etsivät Löydä Sähkömies -hakupalvelusta sähkömiestä hoitamaan remontti sähkötöiden osalta. Hakupalvelussa on maakunnittain listattu ammattitaitoisten tekijöiden yhteystiedot. Yksi palvelussa mukana olevista yrityksistä on espoolainen Koivumankkaan Sähkö ja Teemu Surakka, jonka kanssa tästä sai alkunsa pysyvä asiakassuhde.

Vaikka sähköurakointiliikkeen näkökulmasta asiakkaat vaihtelevat, kun heitä tulee ja menee, niin yksittäiselle ihmiselle rakentaminen ja remontoiminen on kuitenkin yleensä iso ja ehkä ainutkertainenkin juttu. On tärkeää löytää luotettava tekijä, jonka kanssa on helppo asioida.
– Aluksi emme yhtään tienneet, mistä lähteä liikkeelle ja keneltä kysyä. Onneksi Löydä sähkömies -palvelusta löytää luotettavat kontaktit, muistelee Satu Valldén.

Tänä syksynä hankitun uuden kodin myötä tuli uusia remontointitarpeita. Oli luontevaa jälleen soittaa Teemu paikalle. Vaikka Valldénit eivät olleet muutamaan vuoteen olleet yhteyksissä Koivumankkaan Sähköön ja Teemuun, asiointi oli yhtä mukavaa ja mutkatonta kuin edelliselläkin kerralla. Oli löydetty sopiva ”match”.


Puhelimessa oli keskusteltu vain muutamasta hommasta mitä olisi tehtävänä, mutta sähköurakoitsijan saapumista edeltävänä päivänä asennustarpeita alkoikin tulla mieleen kokonaisen listan verran.

Turvallisuutta

Uudessa asunnossa on suora sähkölämmitys.
– Olemme nyt opiskelleet pattereiden säätämistä sopivaan lämpötilaan ilmojen viiletessä. Keittiön patteri oli asetettu 18-asteiseksi, emmekä sen toimivuutta sitten sen kummemmin tarkkailleet. Kaikenlaista tavaraa on hankittu ja yhden postimyyntipaketin pakkaus olikin jäänyt lojumaan patterin eteen. Siivouksen yhteydessä huomasimme, että laatikko oli alkanut kuumentumaan, ja patteri sen takana oli polttavan kuuma. Onneksi ei syttynyt tulipaloa, Satu puuskahtaa.

Vikaantunut patteri otettiin pois päältä odottamaan sähkömiehen visiittiä. Patterin termostaatti osoittautui rikkoutuneeksi eikä lämmönsäätely toiminut, vaan patteri posotti täysillä. Alkuperäisen patterin termostaattia ei kannattanut enää korjata ja niinpä Teemu vaihtoi tilalle kokonaan uuden turvallisen ja energiatehokkuudeltaan paremman laitteen.

Mukavuutta

Sadun ja Antin kodin erillisen wc:n ainoat valonlähteet olivat peilikaapin neljä pientä halogeenia, joista yksi ei toiminut lamppujen vaihtamisesta huolimatta.
– Wc:ssä oli hämärähköä, mutta eipä sitä oikein osannut ajatella muuta parannusratkaisua kuin että ”saisipa tuon rikkinäisen halogeenin toimimaan”. Vanhasta asunnosta oli kuitenkin jäänyt uuden kodin muihin huoneisiin sopimaton kristallikruunu. Saimme idean kysyä sen hyödyntämistä valaistuksen lisäämiseksi. Ammattimies keinot keksii, ja niinpä peilikaapin korjauksen jälkeen yksityistoaletissani on asiointiin arvokkuutta tuova valaistus, Satu nauraa.

Tilaan saatiin lisämukavuutta paitsi lisäämällä valaistusta kattovalaisimella myös muuttamalla valaisinkytkin kruunukytkimeksi. Tämän asennustyön jälkeen on mahdollista sytyttää joko peilikaapin himmeä valaistus tai kirkas kattovalo tarpeen mukaan.

Arjen luksusta

Asunnon terassille hankittiin ulkoporeallas, joka niin ikään tarvitsi toimiakseen sähköä. Alun perin oli keskusteltu ulkopistorasian käyttämisestä altaan virtalähteenä ja sen vikavirtasuojauksen tarkastamisesta.

Syksyn pimetessä nähtiin kuitenkin järkeväksi jättää ulkopistorasia ulkovalojen käyttöön ja asentaa altaalle oma sähköliittymä.

Sähkömies Teemu tarkasti keskuksen mitoituksen ja tarvittavat suojaukset ja tuli siihen tulokseen, että on parempi vetää altaalle oma syöttö suoraan keskukselta oman vikavirtasuojauksen taakse. 19 metriä uutta kaapelia vedettiin koko asunnon läpi sokkeleissa ja lattialistoissa, niin ettei mitään pinta-asennuksia näy. Maallikko olisi saanut pahaa jälkeä aikaan, mutta ammattilaisen tekemänä lopputulos on huomaamaton ja turvallinen.


Syyspimeällä työskentelyn olosuhteet ovat haasteelliset. Ulkoporealtaan kytkentää tehtiin otsalampun valossa. Ulos asennettiin oma kytkin altaalle, josta sen saa pois päältä esim. puhdistuksen ajaksi.

Keskuksen oikea mitoitus ja suojauksen riittävyys ovat keskeisiä lähtökohtia turvalliselle ja toimivalle kodin sähköistykselle. Vaikeita asioita ei tarvitsekaan itse ymmärtää, sähköasennuksissa on helppo luottaa ammattilaiseen.

Satu ja Antti Valldén aikovat jatkossakin – jos uusia asennustarpeita ilmaantuu – teettää työt tutuksi käyneellä luottosähkömies Teemulla. Satu sanookin tuttua mainosslogania lainaten, että kahta en vaihda ja toinen niistä on sähkömies!

– Teemu on meidän omasähkömies, joka tuntee tarpeemme ja kotimme sähköistykset. Kun jotain asennuksia pitää korjata tai uusia asentaa, suosittelemme silloin hakemaan tekijän palvelusta, jossa on mukana vain kokeneita sähköistysalan ammattilaisia. Koti on maailman tärkein paikka eikä sen turvallisuudesta kannata tinkiä, sanoo Satu.