HYVÄ SÄHKÖISTYS EDISTÄÄ ASUNTOKAUPANKIN SYNTYMISTÄ

Sähkölaitteiden samanaikaisen käytön seurauksena palava sulake ja valojen välkkyminen ovat turhankin tuttuja tilanteita monissa kodeissa. Niiden korjaamiseen herätään usein vasta asunnon vaihdon yhteydessä.

Vikaantuneiden sähköistyksien korjauksiin, lisäpistorasioiden ja automaattisten toimintojen asennuttamiseen sekä kaikkiin muihinkin sähkötöihin kannattaa hyödyntää kotitalousvähennystä, jota saa 2 400 euroa henkilöä kohden. Puolisot voivat siis vähentää verotuksessa vuosittain jopa 4 800 euroa sähkö- ja muiden remontointitöiden kustannuksia.

Sähköistykseen panostaminen vaikuttaa osaltaan asunnon arvoon. Sähköturvallisuuden varmistaminen ja sähköistysratkaisujen tason kohentaminen lisää kodin toimivuutta ja asumisviihtyvyyttä, jota myös mahdolliset uudet asukkaat arvostavat.

– Tänä päivänä sähköistykseltä kannattaa vaatia muutakin kuin turvallisuutta. Ajanmukainen tasokas sähköistys helpottaa ylläpitoa nostaen näin rakennusten ja huoneistojen arvoa, toteaa STUL:n viestintäjohtaja Paula Ihamäki.

– Asunnon ostoa pohtivan kannattaa puolestaan selvittää etukäteen, missä kunnossa myynnissä olevan asunnon sähköistykset ovat. Asunnon lopullinen hinta nousee, jos kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen huomaa joutuvansa maksamaan viallisten sähköistysten korjaustyöt omasta pussista.

Leppävirtalaisen Mittasähkö Oy:n toimitusjohtajan Simo Kosusen mukaan kunnossa oleva ja edistyksellinen sähköistys parantaa myös energiatehokkuutta.  Tätä kautta sähkölasku voi pysyä kurissa, vaikka kodin turvallisuutta ja toimivuutta parannetaan reippaasti.

– Mikäli vähänkään epäilee sähköistyksen turvallisuutta, kannattaa kääntyä osaavan ammattilaisen puoleen ja tilata kotiin sähkömies. Sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa piilevätkin vaaranpaikat mm. mahdollisten tee-se-itse -asennusten jäljiltä. Kuntokartoituksen aikana asukas saa myös opastusta hyvinvointia lisäävistä sähköistysratkaisuista, kannustaa Kosunen.

Kuntokartoituksen myötä asunnon omistaja ja myös mahdollinen tuleva ostaja saavat virallisen, ammattilaisen allekirjoittaman pöytäkirjan kiinteiden sähköasennusten tilasta.
Oman alueen sähköasentaja löytyy helposti sähköalan yhteisestä Löydä sähkömies -hakupalvelusta.

Sähköistysasioista kannattaa mennä keskustelemaan sähköalan asiantuntijoiden kanssa Rakenna ja Asu -messuille. Tapahtuma järjestetään 27.-28.2.2016 Kuopio-hallissa. Sähkömiesten osaston numero on E-31.